Agris.cz - agrární portál

Agaricus Kaznějov vyváží už 80 procent žampionů do Německa

19. 7. 2010 | ČTK

Jeden ze dvou největších českých výrobců žampionů, firma Agaricus z Kaznějova na Plzeňsku, vyváží kvůli nízkým výkupním cenám v Česku už 80 procent produkce do Německa. ČTK to řekl Zdeněk Skala, jednatel pěstírny, která má stejnou roční produkci jako firma Funghi Bílovec, 1000 až 1200 tun.

Podnik, který dříve dlouhodobě uplatnil v ČR nejméně polovinu produkce, už třetím rokem dodává do českých velkoobchodů jen pětinu hub. "Zbytek jde do Bavorska do centrálních skladů významných světových řetězců, které velmi dbají na kvalitu," dodal. Agaricus má všechny certifikáty kvality a její produkty mohou do všech zemí.

V českých marketech jsou nyní z 80 procent polské a maďarské žampiony různé kvality. "Honba za kvalitou v našich řetězcích bohužel není, je honba pouze za cenou a český pěstitel polským a maďarským firmám není schopen konkurovat," řekl Skala. Polský farmář přitom, na rozdíl od českých, neodvádí žádné nebo minimální sociální a zdravotní pojištění a platí jen asi deset procent daně z příjmu, dodal.

Firma začínala s výrobou v roce 1992. Nyní má 55 zaměstnanců, z toho až 50 sběračů, řidičů a manipulačních pracovníků. Roční tržby se pohybují od 40 do 60 miliony korun. "Držíme se zuby nehty jako jedna z posledních velkopěstíren žampionů v Česku," dodal. Důvodem je fakt, že firma pěstuje houby na špičkovém a drahém substrátu z Německa. "Navíc máme silnou matku, Agrospol Czech, jednu z nejvýznamnějších firem v agrochemii, díky níž přežíváme horší roky. Jinak už jsme skončili jako těch šest žampionáren v ČR," dodal Skala. Agaricus hospodaří dlouhodobě s nepatrným ziskem a pokud nastane cenový výkyv, tak se ztrátou.

"Export narostl před třemi lety, kdy tlak na cenu v Česku byl takový, že jsme ho nebyli schopni akceptovat. Byli jsme pod náklady, což nešlo dlouhodobě akceptovat," uvedl Skala.

V roce 1992 prodávala firma do českých velkoobchodů kilogram žampionů za 45 až 50 korun, dnes od 39 do 45 korun; přitom výrobní náklady, zejména energie a mzdy, výrazně vzrostly. Podnik musel provést veškerá úsporná opatření, aby přežil.

Bílovecká firma zásobuje v Česku Makro a Ahold, Agaricus Billu a Normu. "Všechny ostatní řetězce nabízejí z obrovského procenta houby z Maďarska a Polska," vysvětlil jednatel.

Podle něj hospodaří všichni evropští pěstitelé "na hraně". Vypomáhají si pouze navyšováním produkce, čímž sníží fixní náklady. "Proto je celý evropský trh v obrovském přetlaku a pěstitelé ani distributoři nemají na žádnou reklamu a například v Česku je spotřeba žampionů konstantní asi deset let. Hodně žampionáren krachuje, například v Německu jich skončilo 80 až 90 procent," dodal Skala.


Zdroj: ČTK, 19. 7. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 08:42