Agris.cz - agrární portál

Pokles výroby krůtího masa v EU

20. 7. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Celková hrubá výroba krůtího masa v EU od konce tisíciletí drasticky poklesla. V rozmezí let 2000 až 2009 podle propočtů německého tržního zpravodajství MEG (Marktinfo Eier & Geflügel) o téměř 9 % na 1,818 mil. tun.

Od roku 2000 poklesla zejména výroba u největších producenta Francie a to o 43 % na 433 000 tun.Také ve Velké Británii zaznamenali 21% propad výroby krůtího masa. V roce 2009 britští chovatelé vyprodukovali již jen 157 000 tun krůtího masa. V Německu naproti tomu ve stejném období zaznamenali nárůst výroby o 29 % na 376 000 tun.

Aktuální statistická čísla produkce násadových vajec z členských zemí EU ukazují, že proces propadu v evropském výkrmu krůt ještě není ukončen. Zejména ve Francii byl zaznamenán významný pokles. V průběhu prvních čtyř měsíců letošního roku bylo naskladněno o 18,3 mil. krůťat méně. Také ve Velké Británii byl pokles znatelný – od ledna do května se v líhních vyklubalo pouze 4,9 mil. krůťat, což odpovídá poklesu v řádu 9,1 %. V Itálii naproti tomu oproti roku předchozímu došlo jen k mírnému snížení počtu vylíhlých krůťat na 9,4 mil. (mínus 0,9 %).

Nárůst v Německu a Polsku

V Německu a zejména v Polsku naproti tomu došlo ve výkrmu krůt k expanzi. V průběhu prvních pěti měsíců letošního roku se vylíhlo o 3,6 % krůťat více než v loňském roce. V Polsku byla loňská realita - 7,5 mil. naskladněných krůťat - dokonce překonána o 21,1 %.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 20. 7. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 15:40