Agris.cz - agrární portál

Na Roudnicku se začala sklízet řepka, obilí si ještě počká

20. 7. 2010 | ČTK

Letošní sklizeň v Ústeckém kraji začala o víkendu u Roudnice na Litoměřicku. Tamější zemědělci se na několika desítkách hektarů pustili do sklízení řepky, jejíž úroda navíc podle prvních zpráv nevypadá zle. Ve zbytku kraje se ale zřejmě začne sklízet později, především obiloviny budou potřebovat ještě dozrát. ČTK to dnes řekl předseda krajské agrární komory František Loudát.

Podíl řepky se každoročně zvyšuje, pro zemědělce je lukrativnější než obilí. A navíc je odolnější proti výkyvům v počasí, mimo jiné i proto, že má hlubší kořeny. "Zatím to vypadá, že by její úroda mohla být dobrá, lepší než obilí," řekl dnes ČTK Loudát. Řepka se v kraji pěstuje už na 20.000 hektarech, což je meziročně o desetinu víc. Plocha využívaná pro polnohospodářství přitom dlouhodobě klesá.

Zemědělci teď hrají tak trochu loterii s počasím. Udělalo jim velkou radost, že už zřejmě pominulo dlouhotrvající horko a sucho, protože rostliny začínaly trpět nedostatkem vody. "Dešťové srážky byly místy až nebezpečně vydatné, ale jinak je to jen dobře. Zejména jarní ječmeny už byly blízko vyschnutí," řekl Loudát.

Ani deštivé počasí ale není pro sklízení ideální, úrodu je potom potřeba uměle dosušovat. "To už si musí ale každý zemědělec rozhodnout sám, sedláci mají svou hlavu," usmál se Loudát. Pšenice by podle něj mohla dozrávat během příštího týdne, a to zřejmě bude impulz pro opravdový začátek sklizně. Pšenice se v Ústeckém kraji pěstuje na 53.000 hektarech, což je většina z 96.000 hektarů obhospodařované půdy.

Ani zlepšení počasí už ale úrodu neovlivní. Očekává se, že bude o zhruba pět až sedm procent nižší než vloni, především kvůli menší výměře polí, ale i kvůli kombinaci chladného jara a suchého léta.


Zdroj: ČTK, 20. 7. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 14:38