Agris.cz - agrární portál

Úroda meruněk na jihu Moravy je nejhorší za posledních 30 let

21. 7. 2010 | ČTK

Úroda meruněk na jižní Moravě je kvůli špatnému počasí nejhorší za posledních 30 let. Největší domácí pěstitel meruněk, Patria Kobylí, na výpadku sklizně tratí odhadem 16 až 20 milionů korun, řekl dnes ČTK ředitel společnosti Josef Čačík.

Firma, která loni vyprodukovala 1.100 tun, letos nesklidila prakticky vůbec nic. "Je to nejhorší rok, od doby co se tomuto oboru v Kobylí věnujeme," uvedl pro ČTK Čačík.

Podle něj koncem dubna byly vydatné deště a nižší teploty, které byly hlavní příčinou masivního napadení ovocných stromů moniliovým úžehem. Kromě meruněk se to týkalo i višní. Srážky nedovolily provést chemickou ochranu v květu, a tak se naprostá většina úrody zničila.

Patria Kobylí se kromě pěstování meruněk věnuje i vínu. Vinice na jižní Moravě v řadě míst napadly také plísně a další nemoci. "V tomto případě nás plísně příliš nepostihly. Záleží, ve kterých místech vinice jsou a jakým způsobem jsou nasměrované," dodal Čačík.

Společnost Patria Kobylí hospodaří na zhruba 200 hektarech ovocných sadů a v nejúrodnějších letech vypěstuje kolem deseti procent celorepublikové produkce meruněk. Zhruba polovinu úrody meruněk vyváží do zahraničí. Kromě meruněk a vína, pěstuje také broskve, hrušky a višně. Většina produkce skončí na domácím trhu. Společnost Patria Kobylí v loňském roce hospodařila se ziskem 12,5 milionu korun. Tržby firmy činily 190 milionů.


Zdroj: ČTK, 21. 7. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 17:23