Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne - 20.7. 2010

21. 7. 2010 | Agris

Ministr Fuksa představil nejbližší spolupracovníky a nové fungování úřadu

Do týmu ministra Ivana Fuksy nově přichází pouze dva náměstci Roman Boček a Juraj Chmiel. Odborní náměstci Oldřich Černoch, Karel Tureček, Jiří Novák a Aleš Kendík zůstávají, mírně se mění jejich kompetence. Na post 1. náměstka přivádí ministr Ivan Fuksa bývalého náměstka na ministerstvu dopravy a brněnského patriota Romana Bočka. Na zemědělství bude mít na starosti správu úřadu, spadat pod něj bude například odbor zakladatelské činnosti, informačních a komunikačních technologií nebo registry.

Pozor na kontroly a možné pokuty

Od 1. 1. 2010, nabyly účinnosti nové unijní předpisy určující, kolik vykrmovaných kuřat smí být chováno na metr čtvereční. O této skutečnosti chovatele Státní veterinární správa ČR informovala již před třemi lety, naposledy v dubnu 2010. Od června je pak možné za neplnění těchto předpisů ukládat sankce. Chovatelé měli povinnost se v těchto předpisech proškolit a získat osvědčení o způsobilosti k péči o kuřata chovaná na maso vydané Ministerstvem zemědělství.

EK udělila pokutu výrobcům příměsí krmiv za víc než 30letý kartel

Evropská komise dnes udělila pokutu téměř 176 milionů eur (zhruba 4,6 miliardy korun) výrobcům příměsí, konkrétně fosfátů, do krmných směsí pro zvířata. Šest firem z celé Evropské unie více než tři desetiletí tvořilo kartel. Největší vinu na domlouvání cen a dalším jednání, které narušovalo hospodářskou soutěž, nese belgická společnost Tessenderlo Chemie N.V., která musí zaplatit téměř 84 milionů eur (zhruba 2,1 miliardy korun), tedy takřka polovinu celé pokuty.

Na Roudnicku se začala sklízet řepka, obilí si ještě počká

Letošní sklizeň v Ústeckém kraji začala o víkendu u Roudnice na Litoměřicku. Tamější zemědělci se na několika desítkách hektarů pustili do sklízení řepky, jejíž úroda navíc podle prvních zpráv nevypadá zle. Ve zbytku kraje se ale zřejmě začne sklízet později, především obiloviny budou potřebovat ještě dozrát. ČTK to dnes řekl předseda krajské agrární komory František Loudát. Podíl řepky se každoročně zvyšuje, pro zemědělce je lukrativnější než obilí.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 21. 7. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 19:52