Agris.cz - agrární portál

Úroda okurek na Znojemsku bude horší než v minulých letech

21. 7. 2010 | ČTK

Úroda okurek na Znojemsku bude horší než v minulých letech. Negativní dopad na kvalitu sklizně má především počasí. Na jaře rostliny vyplavily přívaly vod, poté přišlo sucho, které mají okurky naopak rády, a naposledy poničilo úrodu v některých obcích Znojemska v červenci krupobití.

"Prvním problémem byla zima a deště v dubnu. Na některých místech se proto selo i dvakrát, takže okurky zrají nestejnoměrně," uvedl předseda družstva Znojemská okurka Zbyšek Dřevojan. Situace s okurkami na Znojemsku je podle něj dost špatná a větší farmáři tak sklidí i o 50 či 60 procent méně než v loňském roce.

S těmito čísly souhlasí i jeden z pěstitelů v regionu Luděk Juriga z Troskotovic. "Přívaly vody z jara rostliny nachladily a zhruba 60 procent z nich vůbec nepřežilo," uvedl. Velká sucha posledních dní naopak okurkám nevadila. Pohromu přinesly sobotní kroupy. Podle Jurigy bude úroda velice špatná, patrně nejhorší za poslední roky. "Už loni to nebyl žádný zázrak. V červenci pršelo a byla poměrně velká vlhkost. Okurky jsme museli vozit ze zahraničí," dodal Juriga, který se pěstování okurek věnuje už 15 let. Své produkty prodává přímo konečným spotřebitelům.

Sdružení Znojemská okurka naopak známý lokální produkt vykupuje od zemědělců a specializuje se na výrobu nakládaných okurek. Loni díky pomoci sezonních pracovníků vyrobilo 20.000 lahví. Letos jich bude patrně méně. "Děláme to ručně, prakticky na koleně. Spíše se jedná o exkluzivní zboží," uvedl Dřevojan.

První kvašáky již dala firma do prodeje minulý pátek. "Všechno už je prodané. Byly to čtyři metráky, tedy čtyři stovky kilových balení," uvedl Dřevojan. Sdružení Znojemská okurka plánuje do budoucna postavit vlastní konzervárnu, která by jí umožnila zpracování více druhů zeleniny v celoročním provozu. "Tento záměr jsme museli o rok odložit. V současné době nedosáhneme na dotační tituly. Na trhu jsme pouze dva roky, nutné jsou ale tři," dodal Dřevojan.

Ve Znojmě se okurky pěstují od roku 1574. Díky této zelenině kdysi získalo známý přídomek - město okurek. Znojemská konzervárna, která dodávala na trh až 8000 tun okurek ročně, ukončila činnost v roce 2003. Ochranné značky na známou lahůdku získala v roce 2002 firma Hamé Babice. Výrobu okurek pak přesunula do konzervárny v Bzenci na Břeclavsku.


Zdroj: ČTK, 21. 7. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 10:44