Agris.cz - agrární portál

Masokombinát Skaličan chce po letech ztrát vyrovnaný výsledek

22. 7. 2010 | ČTK

Masokombinát Skaličan z České Skalice na Náchodsku chce letos po třech předchozích ztrátových letech dosáhnout vyrovnaného výsledku hospodaření. Ve výkonech by podnik chtěl minimálně zopakovat loňských 457 milionů korun. Loni měl podnik ztrátu 19 milionů korun a podle dnešního rozhodnutí valné hromady ji převedl na účet ztrát minulých let.

Skaličan je majetkově od závěru roku 2007 součástí holdingu Rabbit Trhový Štěpánov. Zatímco v roce 2007 skalický podnik utrpěl ztrátu 67 milionů korun, předloni se ji novým majitelům podařilo snížit na minus 27 milionů korun. Loňské výkony byly meziročně vyšší téměř o pětinu.

"Skaličan se krok za krokem vrací do zdravého stavu," řekl na valné hromadě generální ředitel Jiří Jedlička. Letošní výsledek podle něj bude závislý na tom, jak se podniku podaří v poslední třetině roku naplnit kapacitu porážek prasat. V tom by měly firmě významně pomoci ostatní výrobní podniky holdingu Rabitt. V odbytu se podnik chce soustředit spíše na menší a střední odběratele než na velké hypermarkety.

Zhruba polovinu obratu Skaličanu tvoří produkce více než 150 druhů masných a uzenářských výrobků, zbylou část tvoří výsekové maso. Firma má asi 250 zaměstnanců.

Do roku 2007 Skaličan hospodařil tak, že celý masokombinát měla v nájmu komanditní společnost Zemko a Skaličan žádnou masnou výrobu na svůj účet nedělal. Jeho hlavním příjmem bylo nájemné. Zemko i Skaličan ovládaly dvě fyzické osoby.

Holding Rabbit Trhový Štěpánov se věnuje chovu, zpracování a distribuci vepřového, hovězího, drůbežího, králičího masa a vajec. Prodej vedle exportu a prodeje v supermarketech pomáhá zajišťovat také vlastní maloobchodní síť asi 120 prodejen. Celý holding čítá 16 společností s téměř 2000 zaměstnanci a ročním obratem kolem 5,5 miliardy korun.


Zdroj: ČTK, 22. 7. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 05:30