Agris.cz - agrární portál

Sklizní ozimého ječmene začaly tento týden na Vysočině žně

23. 7. 2010 | ČTK

O několik dní později než loni začaly v tomto týdnu na Vysočině žně. Zemědělci zahájili v jižní části Třebíčska sklizeň ozimého ječmene. Úroda bude podle ředitele třebíčské agrární komory Karla Coufala letos zřejmě slabší než v jiných letech. Hodně bude záležet na dalším vývoji počasí.

"Po ozimech přijde na řadu řepka a kdyby do ní pršelo, bude to špatné. Ale zatím víc prší jen v Čechách, navíc žně jsou v úplném začátku," řekl dnes Coufal ČTK.

Tropická vedra a sucho posledních dnů podle farmářů dozrávajícím lánům škodí, protože nedozrálá zrna v klasech předčasně zasychají. Podle očekávání zemědělců by se ale oproti loňsku měly zlepšit výkupní ceny u obilí i řepky. Zemědělci na Vysočině letos očekávají u ozimých obilovin a u řepky jen průměrné výnosy. "U jařin je to různé, ale spíš to vypadá, že výnosy budou nižší asi o třetinu," odhadl Václav Špaček ze žďárské agrární komory. V tomto okrese hospodaří zemědělci ve vyšších nadmořských výškách, žně zahájí ještě později než na Třebíčsku.

Obiloviny byly v kraji nasety na 147.870 hektarů polí, což je oproti loňsku o 2,6 procenta méně. U ozimé pšenice, která se v kraji pěstuje nejvíc, odhadl Český statistický úřad na začátku července hektarový výnos na 4,8 tuny, což odpovídá minulé sklizni. Srovnatelné s loňskými 3,08 tuny by mohly být i výnosy řepky olejné. Řepkových polí je na Vysočině 39.700 hektarů, v meziročním porovnání jich přibylo skoro o čtyři procenta.


Zdroj: ČTK, 23. 7. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 18:44