Agris.cz - agrární portál

Elektronické aukce šetří městu i na potravinách

23. 7. 2010 | Denik.cz

Spuštění unikátního nákupního systému přinese Ostravě výrazné úspory. Už v prvních aukcích, které proběhly na potraviny, byly při soutěži dohodnuty ceny v průměru až o pětadvacet procent nižší, než ceny původní.

V současnosti se testuje kvalita jednotlivých potravin, které jsou následně zařazeny do nabídky nákupního portálu. V přepočtu může Statutární město Ostrava na potravinách ušetřit přes šestnáct milionů korun ročně.

„První aukce na potraviny u referenčních zadavatelů ukázaly funkčnost systému a překvapily nás svými výsledky. Samozřejmě, že ceny potravin kolísají, proto jsou připraveny opakované aukce v průběhu celého roku, kde ceny budou kopírovat aktuální možnosti trhu,“ řekl Vítězslav Grygar, ředitel společnosti eCentre, která pro Ostravu nákupní systém vyvinula.

Systém využívá elektronické nástroje k zadávání veřejných zakázek. Jeho výhodnost je v tom, že zastřeší průběžné nákupy, a ne jen jednorázovou poptávku, což přináší snížení cen. Na základě sběru dat a následně zpracovaných analýz jsou zařazovány komodity a služby do tohoto systému, jehož součástí jsou elektronická výběrová řízení a katalog zboží s nejvýhodnějšími cenami, za které může magistrát a městem zřizované organizace on-line objednávat u dodavatelů.

Nákupní portál

K tomu slouží aplikace Nákupní portál města Ostrava, která funguje na principu internetového obchodu, ale s tím rozdílem, že statutární město a jeho organizace mohou nakupovat za ceny vysoutěžené v elektronickém výběrovém řízení u referenčních zadavatelů.

„Zjednodušeně celý systém funguje tak, že několik organizací s velkou poptávkou po daném druhu zboží či službě realizuje výběrové řízení zakončené e-aukcí a za vysoutěženou cenu budou moci nakupovat i další organizace řízené Statutárním městem Ostrava, a to vše v rámci platné legislativy,“ dodal ředitel Grygar.

Díky elektronickým aukcím chce Ostrava při různých nákupech ušetřit celkem ročně až sto milionů korun.

Město už zkušenosti s elektronickým výběrovým řízením zakončeným e-aukcí má, nakupuje tak dva roky silovou elektřinu. „Jsem rád, že se naplňují naše předpoklady a podařilo se nám dosáhnout další úspory. Po elektřině a potravinách se chystáme na další komodity. Doufám, že i u jejich nákupu budeme stejně úspěšní jako v předchozích případech,“ doplnil primátor Ostravy Petr Kajnar.

Zájem o aukce a možnost dozvědět se více o novém systému projevují i sami dodavatelé, pro které jsou objemy dodávek pro statutární město Ostrava velmi atraktivní. „Odkazujeme je na Nákupní portál města Ostrava, kde se dozvědí všechny podrobnosti,“ uvedl dále Vítězslav Grygar. Po potravinách budou do systému postupně zařazovány další komodity a služby, jako jsou například léky, zdravotnický materiál, silová elektřina, zemní plyn, pojištění a telekomunikační služby. Systém není určen pro investiční nákupy.


Zdroj: Denik.cz, 23. 7. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 15:02