Agris.cz - agrární portál

Úroda obilí na jižní Moravě bude průměrná

23. 7. 2010 | ČTK

První odhady sklizně obilovin na jižní Moravě naznačují, že úroda zemědělcům nepřinese zisky, které očekávali. Důvodem je počasí, které se negativně podepsalo na objemu i kvalitě obilí.

Podle předsedy představenstva Regionální agrární komory Jihomoravského kraje Václava Hlaváčka je už nyní jasné, že úroda bude maximálně průměrná a je málo pravděpodobné, že se tento odhad v budoucnu nějak výrazně změní. Podle Hlaváčka u obilovin výnosy opticky dávaly naději na sklizeň okolo sedmi až osmi tun z hektaru, realita je však někde kolem 4,7 až 4,8 tuny na hektar. Podobně u řepky zemědělci odhadovali sklizeň kolem čtyř tun na hektar, výsledkem jsou výnosy mezi 2,8 až 3,1 tuny na hektar. Tyto statistiky se ještě s narůstajícím rozsahem žní mohou lišit. "Významnější změny ale neočekávám, tak do deseti procent," uvedl Hlaváček.

Jeho slova potvrzuje i předseda zemědělského družstva Bulhary na Břeclavsku Antonín Osička. "Na úrodě se podepsala nejen voda, ale i zima, což jsme původně nepředpokládali," uvedl Osička. Jeho družstvo muselo oproti původním plánům začátek žní odsunout. Důvodem byly vydatné deště o minulém víkendu. "V sobotu na pole spadlo kolem 70 milimetrů srážek, takže jsme s traktory vyjeli až v úterý," uvedl Osička.

Výnosy u obilovin podle něj budou kolem čtyř až pěti tun na hektar. "Je to méně než jsme čekali," dodal. Zemědělské družstvo Bulhary oselo obilovinami kolem 400 hektarů. Pšenici a ječmen sklidí do pěti až šesti dnů. Podobné to podle Osičky bude u 80 procent osetých ploch na Břeclavsku, kde zemědělci vyjeli sklízet již počátkem července.

Sklizeň na jižní Moravě běží dále na Hodonínsku, Brněnsku a Znojemsku. V plných žních zatím podle předsedy představenstva Regionální agrární komory Jihomoravského kraje Václava Hlaváčka není Blanensko. Žně v kraji skončí až koncem srpna. "Bude ale záležet na počasí. Případné srážky žně přeruší," uvedl Hlaváček.

Podle jihomoravské agrární komory jsou osevní plochy na jižní Moravě zhruba stejné jako v loňském roce. V republikovém souhrnu ubylo mírně pšenice a zvýšila se osevná plocha řepky. Letošní sklizeň obilovin by podle prvního odhadu Českého statistického úřadu měla být v Česku o pět procent nižší než loňská a měla by činit 6,581 milionu tun. Úroda řepky má vzrůst na rekordních 1,143 milionu tun, což by proti loňsku znamenalo nárůst o 1,4 procenta. Pokles celkové produkce odpovídá snížení osevních ploch. Naopak teplotně podprůměrný květen a deštivý červen podle statistiků očekávanou úrodu výrazně neovlivnily.


Zdroj: ČTK, 23. 7. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 22:39