Agris.cz - agrární portál

Pěstitelé obilovin z Olomouckého kraje očekávají slabší úrodu

27. 7. 2010 | ČTK

Pěstitelé obilovin z Hané letos očekávají slabší úrodu než loni. Předběžné odhady vedení olomoucké Agrární komory (AK) hovoří o meziročním propadu výnosů v průměru o deset až 15 procent. Naopak ceny obilí by díky nižší úrodě mohly vzrůst. Propad ve výrobě ale očekávaný nárůst cen tržby zemědělců nevykompenzuje, řekl dnes novinářům předseda olomoucké AK Vladimír Dosoudil. Na obilovinách se negativně podepsaly zejména vytrvalé deště a záplavy.

Zemědělci z Olomouckého kraje zatím sklidili necelých sedm procent osevní plochy obilovin. Dosavadní průměrný výnos činí 4,8 tuny z hektaru, loňský celkový průměr dosáhl podle údajů olomoucké AK 5,9 tuny. "Konečná čísla za letošní rok zatím nelze přesně odhadnout, protože většinu obilí ještě zbývá sklidit. Každopádně lze ale říci, že letošní výnosy budou slabší než loňské. Samotná výroba na tom bude ještě hůře, protože se osevní plocha obilovin oproti roku 2008 snížila," uvedl ředitel olomoucké AK Miloš Porč.

Obilí nepřály zejména vytrvalé deště a záplavy. Současné počasí dělá zemědělcům starosti i v těchto dnech. Kvůli srážkám museli přerušit sklizeň. "Pokud bude do pšenic, které byly nachystané na sklizeň, ještě týden pršet, dojde u nich k vysokému poklesu lepku, což je jeden ze základních ukazatelů potravinářské kvality. Z potravinářské pšenice by tak bylo krmné obilí, které se samozřejmě prodává za výrazně nižší cenu. Navíc je ho na trhu přetlak," řekl Dosoudil.

Slabší úroda, kterou zemědělci odhadují nejen v regionu, ale také v celém Česku a Evropě, by mohla navýšit výkupní ceny obilovin. "Na burzách v zahraničí už ceny začaly stoupat. V regionu se s obilím zatím neobchoduje, protože žně jsou teprve na začátku. Dá se však očekávat, že i u nás ceny porostou. Podle mého odhadu ale ztráty z nižší úrody cenový nárůst nemůže vykompenzovat," uvedl předseda olomoucké AK.

Podle Porče by se letošní výkupní ceny obilí mohly pohybovat mezi částkami z let 2008 a 2009. Například za tunu potravinářské pšenice v roce 2008 obchodníci v regionu platili 4000 a více korun, loni to bylo 2400 až 3000 korun. Sladovnický ječmen se v roce 2008 v regionu obchodoval i za více než 4000 korun, loni za 3200 až 3600 korun. Loni pěstitelé z kraje sklidili podle Českého statistického úřadu celkem 625.462 tun obilovin, což je o 3,4 procenta méně než v roce 2008.


Zdroj: ČTK, 27. 7. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 13:19