Agris.cz - agrární portál

Porostou? Neporostou? Houbaři se neshodují

28. 7. 2010 | Týden

Zatímco podle některých mykologů začnou houby pořádně růst nejdříve koncem prázdnin, podle choceňského houbooznalce Libora Tmeje by doby půstu mohly skončit už za několik dní."Očekáváme, že už za týden by to trochu mohlo růst. Něco napršelo, ochladilo se, nejsou extrémní teploty, a tak za týden by se houby mohly začít objevovat," uvedl mykolog.

Sezona je podle něj atypická, protože vlastně zatím pořádně nezačala. Přes prvotní velké očekávání, kdy na jaře byl dostatek srážek, však přišla velká vedra a sucha a houby příliš nerostly. Přesto znalci říše hub mohli letos najít zajímavé druhy. Na jaře se mohli těšit z mimořádné "úrody" čirůvky májovky. "To nepamatujeme léta. Rostla několik týdnů a v ohromném množství," řekl Tmej. Upozorňuje také na jarní hojný výskyt ucháče obrovského a obecného a další smržovité houby. Současnost je ale pro sběrače spíše skličující.


Zdroj: Týden, 28. 7. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 08:01