Agris.cz - agrární portál

MZe vypisuje termín pro podání přihlášek ke konání vyšších odborných mysliveckých zkoušek

28. 7. 2010 | APIC-AK

Ministerstvo zemědělství v souladu s § 58 odst. 2 písm. l) zákona č. 449/2001 Sb., o myslivosti, vypisuje termín vyšších odborných mysliveckých zkoušek. Závazné přihlášky ke zkouškám lze podat do 28. srpna 2010.

Ministerstvo zemědělství v souladu s § 58 odst. 2 písm. l) zákona č. 449/2001 Sb., o myslivosti, vypisuje termín vyšších odborných mysliveckých zkoušek. Závazné přihlášky ke zkouškám lze podat do 28. srpna 2010 na adresu Ministerstvo zemědělství, odbor 16230 rybářství, myslivosti a včelařství, Těšnov 17, 117 05 Praha 1.

Vyšší odborné myslivecké zkoušky jsou nejvyšším stupněm mysliveckého vzdělání a svým obsahem navazují na vzdělání získané z absolvování zkoušek z myslivosti a zkoušek pro myslivecké hospodáře. Zkoušky budou konány před zkušební komisí a skládají se z části písemné a části ústní.

Organizační záležitosti:

Podmínkou pro přihlášení ke zkouškám je předchozí složení zkoušek z myslivosti a zkoušek pro myslivecké hospodáře nebo vzdělání je nahrazující.

Rozsah zkoušek vychází z § 30 až § 32 vyhlášky MZe č. 244/2002 Sb., kterou se provádí některá ustanovení zákona č. 449/2001 Sb., o myslivosti, ve znění pozdějších předpisů.

Zkoušky organizačně pro MZe zajišťuje Česká zemědělská univerzita Praha, Lesnická a dřevařská fakulta.

Česká zemědělská univerzita nabízí za úhradu přípravu uchazečů, odborné semináře a konzultace s lektory.

Seznámení adeptů se členy zkušební komise, lektory, učebními okruhy, doporučenou literaturou a termíny odborných seminářů a konzultací proběhne 13. 10. 2010 od 10.00 hod v budově Ministerstva zemědělství, Těšnov 17, 117 05 Praha 1, od 10.00 hod, sál č. 400. Termín konání vyšších odborných mysliveckých zkoušek bude stanoven Ministerstvem zemědělství po uzávěrce přihlášek a je předpokládán v měsících březen až duben 2011.

Cena za vyšší odborné myslivecké zkoušky je 9.800,- Kč. Cena zahrnuje víkendový kurz a první přezkoušení uchazečů. Ministerstvo zemědělství nezajišťuje ke zkouškám studijní literaturu. Termín platby a číslo účtu pro její provedení budou uchazečům sděleny na prvním seznámení adeptů se členy zkušební komise, tedy 13. 10. 2010.

Informativní rozsah zkušebních předmětů v jednotlivých skupinách:

I. skupina

Myslivost v ČR, ve střední Evropě a ve světě (jak je řízena a prováděna, principy rozdílných přístupů)

Chov zvěře v oblastech chovu, bažantnictví a obornictví (důvody proč se přistupuje k těmto specializovaným řízeným chovům zvěře, cíle, klady a zápory těchto chovů)

Myslivecká zařízení (důvody a účelnost využívání těchto zařízení pro péči o zvěř)

Management populací zvěře, ekologie a ochrana přírody, etologie zvěře (environmentální pohled na přírodu jako celek, jako jedinečnou biocenózu se všemi jejími zákonitostmi)

Význam myslivosti a její ekonomika

Myslivecké vzdělávání a výzkum, tradice myslivosti, kultura a propagace (nalezení dalších atributů, které přiblíží výkon práva myslivosti i laické veřejnosti, zlepšení image současné myslivosti)

sokolnictví

II. skupina

Myslivecká zoologie a biologie zvěře (systematické rozdělení zvěře, celkový popis, dýchací soustava, gastrointestinální trakt, rozmnožovací aparát, rozmnožování, vnitrodruhové a mezidruhové vztahy).

Výživa zvěře (základy fyziologie trávení jednotlivých druhů zvěře, základní charakteristiky jednotlivých druhů krmiv, přirozená úživnost honitby, funkce porostů, zařazování honitby do jakostních tříd, přikrmování zvěře, výživa zvěře v oborních chovech, hygiena přikrmování zvěře, negativní vliv zvěře na lesní porosty a zemědělské plodiny, nejčastější chyby ve výživě zvěře, vztah výživy a trofeje, domestikace zvěře).

Nejdůležitější nemoci zvěře (onemocnění virová, bakteriální, parazitární, ostatní).

Hygiena zvěřiny (kvalitativní hodnoty zvěřiny ekologické a etologické, hygienické požadavky na zásah zvěře, dosled a dohledávku, vyvržení, manipulace s prvotně ulovenou a ošetřenou zvěří, proškolená osoba, zařízení pro uchování ulovené zvěře a nakládání se zvěřinou, vlastní spotřeba a prodej zvěřiny,vyšetření na přítomnost trichinel, právní předpisy).

Kynologie (biologie a fyziologie psa, ustájení loveckého psa a péče, průkaz původu a jeho duplikát, výcvik, zkoušky z výkonu a výkon loveckého psa, výstavnictví, nemoci psů a jejich prevence, význačné osobnosti myslivecké kynologie)

III. skupina

Právní předpisy o myslivosti, zbraních a střelivu, ochraně přírody a krajiny a ochraně zvířat proti týrání v ČR

Právní předpisy EU vztahující se k myslivosti a k ochraně fauny a flóry.

Mezinárodní úmluvy týkající se ochrany fauny a flóry.

Základy správního řízení a jejich využití ve správním řízení na úseku myslivosti.

Ustanovování myslivecké stráže a mysliveckého hospodáře, jejich oprávnění a povinnosti.

IV. skupina

Posuzování stavu ekosystému.

Využití kontrolních a srovnávacích ploch pro úpravy plánů mysliveckého hospodaření.

Principy na jakých je postaveno normování početních stavů spárkaté zvěře.

Principy na jakých je postaveno normování početních stavů drobné zvěře.

Metody sčítání zvěře.

Plány mysliveckého hospodaření a zásady na kterých je myslivecké hospodaření postaveno; princip trvale udržitelného hospodaření se zvěří a jeho atributy.

Úloha a postavení držitele honitby, uživatele honitby a orgánů státní správy myslivosti při plánování mysliveckého hospodaření.

Myslivecká evidence, statistika, pravidla, termíny a archivace.

Kontrola plnění plánů mysliveckého hospodaření, možnosti úpravy plánů a sankce za neplnění plánů.

Využití loveckých trofejí a částí těl zvěře při kontrole mysliveckého hospodaření.

Význam loveckých trofejí při reprezentaci myslivosti.

Lovecké trofeje z pohledu mezinárodních předpisů.

V. skupina

Lovecké zbraně, jejich historický vývoj, členění do skupin a dnešní lovecké využití jednotlivých skupin.

Lovecké střelivo.

Lovecká balistika, ranivost, zastavovací schopnost.

Lovecká optika a zařízení užívaná v myslivosti, hodnocení jejich parametrů.

Bezpečnostní pravidla pro zacházení s loveckou zbraní.

Ekologické trendy v požadavcích na zbraně a střelivo.

Výběr a nákup loveckých zbraní a střeliva.

Výcvik ve střelbě kulovou i brokovou zbraní, soutěže ve sportovní lovecké střelbě, čištění a udržování zbraní.

Právo na úseku loveckých zbraní a střeliva a jejich používání v ČR.

Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR


Zdroj: APIC-AK, 28. 7. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 19:06