Agris.cz - agrární portál

Agrární komoře se nelíbí možné krácení dotací zemědělcům

29. 7. 2010 | ČTK

Agrární komoře se nelíbí, že by zemědělci měli přijít o 900 milionů korun na dorovnání přímých plateb, jak údajně doporučuje ministerstvu zemědělství (MZe) vláda. Nesouhlasí ani s tím, že rozpočet MZe má být omezen nejvíc ze všech resortů. ČTK to dnes řekli vedoucí představitelé komory. Vláda v pondělí schválila zmrazení výdajů ministerstev v celkové výši 10,2 miliardy korun. MZe má z toho ušetřit 1,29 miliardy. Vyjádření ministerstva ČTK shání.

Stejně tak jako jejich kolegové z dalších zemí, které vstoupily do EU až po roce 2004, pobírají čeští zemědělci na dotacích z EU stále méně peněz než farmáři v původních členských státech. To je na společném unijním trhu znevýhodňuje. Úrovni dotací ve starých členských státech se mohou tuzemští farmáři přiblížit právě díky platbám, známým také pod jménem top-up.

Čeští zemědělci mají podle smluv podepsaných před vstupem země do EU v letošním roce nárok na dorovnání ve výši až 7,2 miliardy korun. Nyní má MZe na platbu k dispozici 4,5 miliardy korun, po případném snížení by tak částka spadla na polovinu maximální nárokované částky.

Agrárníci chtějí dále jednat s vedením ministerstva. To by podle nich místo snižování dotací zemědělcům mělo šetřit spíše na chodu úřadu a v institucích které řídí, například odložením zakázek, které snesnou odklad.

Zemědělcům se nelíbí už samotný fakt, že rozpočet MZe má být zkrácen výrazněji než ostatní resorty, navíc ve prospěch ministerstva obrany. "Je pro nás nepřijatelné, aby v této pro zemědělce těžké době bylo z důvodu zvýhodnění rozpočtu ministerstva obrany ministerstvo zemědělství kráceno nad rámec ostatních v úrovni 900 milionů korun," uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba.


Zdroj: ČTK, 29. 7. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 15:47