Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne - 29. 7. 2010

30. 7. 2010 | Agris

Ekologické zemědělství stálo loni stát přes 980 milionů

Ekologické zemědělství je nákladné nejen pro farmáře, ale i pro daňové poplatníky. Na podporu ekologického zemědělství putuje v Česku rok od roku více peněz. Loni bylo ekozemědělcům vyplaceno více než 980 milionů korun. Výše podpory se meziročně zvýšila o čtyřicet procent, za deset let objem dotací vzrostl jedenáctinásobně. Vyplývá to z údajů ministerstva zemědělství (MZe).

Inspekce varuje před tresčími játry z Polska

V minulých dnech provedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce kontrolu cíleně zaměřenou na bezpečnost tresčích jater v konzervě. Byly odebrány vzorky do laboratoří, kde byl ověřován obsah dioxinů a polychlorovaných bifenylů (PCB). Limit pro obsah těchto kontaminantů v tresčích játrech, který je stanoven Evropským nařízením platným ve všech členských státech, činí 25,0 pikogramů na gram.

Vláda odložila jednání o navýšení rozpočtu MZe o miliardu

Vláda odložila jednání o navýšení rozpočtu ministerstva zemědělství (MZe) o 1,03 miliardy korun na odstranění povodňových škod v jeho resortu. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva Tereza Dvořáčková. Povodně na přelomu května a června způsobily na vodohospodářském majetku, v lesích a zemědělství škody přesahující 1,5 miliardy korun.

Agrární komoře se nelíbí možné krácení dotací zemědělcům

Agrární komoře se nelíbí, že by zemědělci měli přijít o 900 milionů korun na dorovnání přímých plateb, jak údajně doporučuje ministerstvu zemědělství (MZe) vláda. Nesouhlasí ani s tím, že rozpočet MZe má být omezen nejvíc ze všech resortů. ČTK to dnes řekli vedoucí představitelé komory. Vláda v pondělí schválila zmrazení výdajů ministerstev v celkové výši 10,2 miliardy korun. MZe má z toho ušetřit 1,29 miliardy.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 30. 7. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 21:15