Agris.cz - agrární portál

Na jihu Čech je sklizen téměř všechen ozimý ječmen, klesly výnosy

30. 7. 2010 | ČTK

Zemědělci na jihu Čech sklidili už téměř všechen ozimý ječmen a začali se sklizní řepky. Výnos u obou plodin zaznamenal mírný propad - letos byl 4,01 tuny na hektar, zatímco loni 4,4 tuny, řekl ČTK pracovník Krajské agentury pro zemědělství a venkov Pavel Kryzánek.

Se sklizní řepky zemědělci teprve začali, stihli zpracovat zatím zhruba 7,5 procenta. Výnos je zatím jen mírně horší než loni, dosahuje 2,94 tun na hektar, zatímco loni to bylo 3,08 tuny. Stroje na pole vyjely později kvůli deštivému počasí, poznamenal Kryzánek.

Nejhorší výnosy u ječmene měli zemědělci na Prachaticku, kde dosáhly 2,2 tuny. U řepky to bylo 2,1 tuny. Naopak nejlepší výnosy u ječmene měli jindřichohradečtí zemědělci, a to 4,41 tuny na hektar.

Zemědělci na Jindřichohradecku začali už sklízet ozimou pšenici. Výnos je kolem pěti tun na hektar, ale zatím se podle Kryzánka sklidilo jen z 20 hektarů.

Jindřichohradecké družstvo Agra Deštná dosáhlo výnosu u ozimého ječmene přes šest tun na hektar. Vliv na lepší výsledky, než je průměr v kraji, mělo možná i to, že se jejich polím voda vyhýbala, uvedl ředitel družstva Zdeněk Sviták.

Naopak poměrně velké meziroční poklesy výnosu zaznamenalo českobudějovické družstvo ZOD Sedlec. "U ozimého ječmene jsme měli propad asi 20 procent a u řepky se čeká propad asi deset procent stejně jako u ozimé pšenice," řekl předseda družstva František Pešek. U jarního ječmene by propad výnosu na hektar mohl být podle jeho odhadů mezi 20 až 25 procenty.

"Horší výnosy jdou na vrub počasí, kdy na jaře byla dlouho zima a vlhko, což bylo velice náročné pro kořenový systém rostlin, zejména jařin," vysvětlil. Červencová dlouhotrvající tropická vedra pak vedla k překotnému dozrávání či spíše zasychání klasů.


Zdroj: ČTK, 30. 7. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 05:01