Agris.cz - agrární portál

Další důkaz, že zdraží rohlíky, přichází z Ruska

30. 7. 2010 | Aktuálně.cz

Rusko vyveze letos až o polovinu méně pšenice než v přechozím roce. Obilnina, které je nedostatek i na dalších trzích po celém světě, se v Rusku neurodila kvůli katastrofálnímu suchu. Export bude podle instututu IKAR (Institute for Agricultural Market Studies) omezen i proto, že sami Rusové budou mít pšenice málo.

IKAR očekává, že vývoz z Ruska klesne z 18 milionů tun až na 9,5 milionu tun. Expert institutu Oleg Suchanov prohlásil, že nelze vyloučit zavedení exportního cla od počátku příštího roku.

Rusko tak kopíruje situaci v Evropě, odkud pěstitelé obilovin už ohlásily velké ztráty. Celá střední Evropa musí počítat s tím, že se v obchodech brzy objeví dražší rohlíky a chleba.

Pšenice na burzách je nyní nejdražší od počátku roku. Prognóza německých zemědělců ukazuje, že horké počasí přinese ztráty až ve výši 30 procent, předpověď se týká celé střední Evropy, tedy i Česka. Postiženy jsou obrovské lány obilí, kukuřice a brambor, které se urodily menší než v minulých letech.

Nižší úrodu potvrzují i čeští a moravští zemědělci. Agrární komora už avizovala růst cen. "Cena obilovin jde nahoru a půjde nahoru," řekl viceprezident komory Jindřich Šnejdrla.

Dražšího chleba a rohlíků by se tak lidé ve střední Evropě měli dočkat do konce roku. "Roste cena obilí, takže musí být nutně dražší chleba a rohlíky," uvedl v deníku Welt Online Amin Werner, výkonný ředitel německé konfederace pekařů.


Zdroj: Aktuálně.cz, 30. 7. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 12:46