Agris.cz - agrární portál

Chladnější počasí v Ústeckém kraji zpomalilo sklizeň

31. 7. 2010 | ČTK

Jen pomalu postupují žně v Ústeckém kraji. Zemědělci kvůli chladnějšímu počasí těžko určují nejvhodnější moment pro sklizeň, některé plodiny navíc ještě vůbec nejsou zralé a například řepku teď nechává většina sedláků na polích doschnout. ČTK to řekl předseda krajské agrární komory František Loudát. Úroda podle něj nevypadá špatně, hlavně u ječmene jarního jsou prý nečekaně vysoké výnosy.

Na počátku týdne bylo sklizeno jen 3948 hektarů obilovin, dalších téměř 90.000 hektarů na kombajny teprve čekalo. "Máme určité zpoždění, které je zapříčiněné vlhkým a chladnějším počasím. Spousta zemědělců obtížně hledá ideální čas pro sklizení, protože mokrou úrodu je potřeba dosušovat, což stojí peníze," řekl Loudát. Týká se to prý hlavně řepky, která letošní sklizeň odstartovala, teď se ale naopak téměř zastavila.

Výnosy prý ale zatím nejsou špatné. Třeba u ječmenů, které jsou v kraji zaseté na 21.000 hektarech, zatím zaznamenávají neobvykle vysoké výnosy, které jsou u některých odrůd až 5,4 tuny na hektar. Podobný výsledek zaznamenávají letos i v jiných krajích.

Výnosy blízké pěti tunám na hektar mají zatím zemědělci i u nejrozšířenější plodiny, pšenice ozimé. V kraji se pěstuje na 62.276 hektarech, z nich bylo v průběhu týdne sklizeno jen kolem tisícovky. Vůbec se zatím nesekala jarní pšenice, která je ještě nezralá, nezačalo se ještě ani se sklízením žita a ovsa.


Zdroj: ČTK, 31. 7. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 10:09