Agris.cz - agrární portál

Žně na Vysočině se pomalu rozbíhají, výnos u ječmene je průměrný

2. 8. 2010 | ČTK

Žně na Vysočině se teprve rozbíhají. Do konce minulého týdne byla v kraji sklizena asi třetina z celkových 12.400 hektarů ozimého ječmene. Úroda je zatím průměrná, hektarový výnos se pohybuje kolem 4,5 tuny. Obilí i řepka už ale dozrávají a v příštích dnech by sklizeň měla postupovat rychleji, pokud nebude moc pršet, řekl dnes ČTK ředitel třebíčské agrární komory Karel Coufal.

Obiloviny se letos v kraji pěstují na 147.870 hektarech polí. První výsledky sklizně u zemědělců nevyvolávají velké nadšení. "Není to nic extra. Ale daleko horší než ozimy jsou jařiny, ty dostaly kvůli výkyvům počasí velkou ránu, tam se odhaduje jen něco přes tři tuny z hektaru," zhodnotil Coufal. Dodal, že v jednotlivých částech Vysočiny se výnosy mohou lišit kvůli velké členitosti pozemků v tomto kraji.

Rolnická společnost Lesonice na Třebíčsku zahájí žně teprve v tomto týdnu. Obilí pěstuje na 1200 hektarech, ale letos nemá žádný ozimý ječmen. Řepka zabírá 600 hektarů polí. "Zatím to nebylo zralé. Teď začneme řepkou a tlačí nás už i sklizeň pšenice, protože po pšenici potřebujeme sít řepku," přiblížil ředitel společnosti Martin Diviš. Podle něj to zatím vypadá tak, že úroda bude spíš o něco slabší než jindy.

Na Vysočině se nejvíc pěstuje ozimá pšenice. Letos zabírá 66.457 hektarů, což představuje zhruba 45 procent všech obilných polí. Druhou nejrozšířenější obilovinou je jarní ječmen (42.736 hektarů). Řepkových polí je na Vysočině 39.700 hektarů, v meziročním porovnání jich přibylo skoro o čtyři procenta.


Zdroj: ČTK, 2. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 22:56