Agris.cz - agrární portál

Úroda ovoce ve Zlínském kraji je prý nejslabší za posledních léta

4. 8. 2010 | ČTK

Ve Zlínském kraji je letos nedostatek švestek, meruněk, třešní, raných jablek či hrušek. Jednu z nejhorších sezon za poslední roky pociťují pěstitelé ovoce, výrobci ovocných šťáv a destilátů i provozovatelé palíren. Například vloni některé palírny už v tuto dobu pálily alespoň jednou týdně, nyní ještě řada z nich ani nezahájila provoz. Jak se situace promítne do cen ovoce, výrobků z něj či poskytovaných služeb, zatím nechtějí odhadovat. Vyplynulo to z jejich dnešního vyjádření pro ČTK.

Za nízkou úrodu mohou především extrémní výkyvy počasí a teplot. Studené a deštivé jarní dny vystřídaly letní úmorná sucha a horka. Láhve ovocných destilátů s letošní etiketou vypálené v malých palírnách tak budou spíše raritou.

"Když byly stromy v květu, tak začalo pršet. Soused má včely a ty vůbec v té době nevyletěly z úlů. Květy tak zavadly. Letos jsem neměl třešně ani na koláč," posteskl si majitel Pálenice Bublík z části Valašského Meziříčí Poličná. Takovou neúrodu si prý nepamatuje více než 40 let. Vloni byla ale situace jiná - pálírna byla v provozu od 16. července alespoň na dva dny v týdnu. "Letos budeme rádi, když na konci srpna začneme pálit alespoň jednou týdně," dodal Bublík.

Podle Jiřího Martiše z Českého zahrádkářského svazu ve Vsetíně se letos na Valašsku prakticky vůbec neurodily třešně a višně, velmi málo je ořechů, chybí i domácí švestky. "Důsledkem toho je, že nedostatek bude asi i rybízu a angreštu. Zejména drozdi na ně doslova pořádají nálety, protože nemají právě svoje oblíbené třešně a višně," doplnil.

Výrobce ovocných šťáv a sirupů Linea Nivnice původně předpokládal, že letos vykoupí 300 až 350 tun višní. Nakonec to ale bude asi o 100 tun méně. Se stejnou situací podnik počítá i v případě jablek, které začne nakupovat v druhé polovině srpna. "Jablečný koncentrát máme ještě z minulých let, takže jej použijeme. Příroda si asi řekla, že letos pošetří, protože loni a předloni byla doslova nadúroda. Nedostatek se pravděpodobně promítne do ceny výkovaného ovoce, ale to uvidíme," uvedl ředitel společnosti Gabriel Slanicay.

O problémech ví i vizovická likérka Rudolf Jelínek. Úroda na jejich stromech bude prý spíše průměrná. Riziko nedostatku surovin podnik omezuje výkupem ovoce ze zahraničí a zásobami destilátů z předchozích let. "Obchodujeme s více evropskými zeměmi, a tím jsme schopni vykompenzovat místní oslabení, tedy například pokud je slabší úroda v Srbsku, nakoupíme více v Rumunsku a Maďarsku," řekl manažer zásobování a nákupu Pavel Hurta. Švestky podnik vykupuje z 12 evropských zemí. Ovoce vždy nakoupí více, než aktuálně potřebuje. Vytváří si tak zásobu pro chudší roky, jako je ten letošní. Díky loňské velice silné úrodě meruněk má likérka dostatečnou zásobu destilátu právě z tohoto druhu ovoce.


Zdroj: ČTK, 4. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 19:15