Agris.cz - agrární portál

Vláda projedná navýšení rozpočtu MZe o miliardu Kč kvůli povodním

3. 8. 2010 | ČTK

Vláda ve středu projedná možné navýšení rozpočtu ministerstva zemědělství (MZe) o 950 milionů korun na odstranění povodňových škod v resortu. O dalších 80 milionů korun na opravy vodovodů a kanalizací do kapitoly MZe vládu žádá ministerstvo pro místní rozvoj. Povodně na přelomu května a června způsobily na vodohospodářském majetku, v lesích a zemědělství škody přesahující 1,5 miliardy korun. Návrhem se měl kabinet zabývat již před týdnem, jeho projednání bylo však odloženo.

Prudké deště rozvodnily koncem jara zejména v severovýchodní části České republiky řadu vodních toků. Velká voda následně poškodila koryta řek a potoků, podemlela jejich břehy, poničila vodní díla a způsobila nánosy, které bude nutné odstranit. Celkovou škodu na státním vodohospodářském majetku MZe vyčíslilo na 1,080 miliardy korun, na jejich odstranění chce ze státního rozpočtu 820 milionů. Z materiálu vyplývá, že škody mají být z 60 procent hrazeny ze státního rozpočtu, zbylých 40 procent z jiných zdrojů.

Škody v lesích dosáhly 147 milionů korun, návrh předpokládá 30milionový státní příspěvek. V zemědělství živel napáchal škody ve výši zhruba 340 milionů Kč. Záplavy poškodily pole i louky, způsobily úhyny hospodářských zvířat a poničily hospodářské budovy zemědělců. MZe chce, aby stát na jejich likvidaci přispěl 100 miliony korun. "Bez posílení rozpočtu kapitoly ministerstva zemědělství o požadovanou částku bude odstranění povodňových škod zajišťovaných resortem nereálné, jelikož ani ministerstvo zemědělství, ani poškozené subjekty nedisponují dostatečnými finančními prostředky," stojí v materiálu.

Finanční prostředky budou v případě schválení poskytnuty pouze subjektům, které o ně požádají. Žadatelé budou navíc muset předložit protokoly dokazující výši škod. Případné finanční podpory do lesnictví a zemědělství budou podmíněny souhlasem Evropské unie. Peníze bude možno čerpat do roku 2013.

Ministerstvo již dříve vyčlenilo z vlastních zdrojů na pomoc povodněmi zasaženým oblastem 110 milionů korun, dalších 40 milionů bude k odstranění vodou způsobených škod použito z rozpočtů správců jednotlivých povodí.


Zdroj: ČTK, 3. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 07:50