Agris.cz - agrární portál

Mlékárna Příšovice otevřela další podnikovou prodejnu

4. 8. 2010 | ČTK

Mlékárna společnosti Plastcom v Příšovicích na Liberecku otevřela v krátké době už druhou podnikovou prodejnu v kraji. Místní klientelu i návštěvníky regionu chce přilákat kompletním sortimentem i podnikovými cenami. První prodejna začala fungovat už před měsícem v centru nedalekého Turnova a velmi rychle si na ni zákazníci zvykli. Druhou prodejnu vybudovala firma v těsném sousedství příšovického závodu. Od minulého týdne je ve zkušebním provozu a klientů postupně přibývá. Novinářům to dnes řekl výrobní ředitel Štěpán Tůma.

"Dodáváme sice do velkých řetězců i menších prodejen, tam ale neberou všechno, jen naše vlastní prodejny nabízejí kompletní sortiment našich výrobků, navíc za nižší ceny něž jsou v běžných obchodech," řekl Tůma. V podnikové prodejně tak může zákazník koupit i ochucené polotvrdé sýry typu Gaston se zeleným pepřem, paprikou a chilli, oreganem nebo dýňovými semínky, na které v běžném obchodě prakticky nenarazí. Firma ale nabízí také jogurtové nápoje a sýry v biokvalitě. "Chtěli bychom otevřít vlastní prodejnu i v Liberci, nájmy jsou tam ale příliš vysoké, tak zřejmě zamíříme do Mladé Boleslavi," dodal Tůma.

Podobnou cestou jdou v regionu i další firmy. Třeba Jizerské pekárny mají celou síť vlastních prodejen po celém kraji a postupně míří i za jeho hranice. "V současné době jich provozujeme už 38," řekl ředitel pekáren Roman Kozák. Pro podnik jsou podle něj vlastní provozovny velkým přínosem nejen proto, že firmě zajišťují plynulejší tok peněz, neboť tržby plynou přímo na účty podniku a nemusí čekat měsíce na splatnost faktur jako u velkých odběratelů. "Přínosem je i zpětná vazba, díky vlastním prodejnám víme, o co zákazníci zájem mají a o co ne," dodal Kozák.

Výroba mléka v Příšovicích má více než stoletou tradici. Mlékárna byla založena v roce 1903 jako družstevní. Od roku 1996 je rodinným podnikem. Firma je posledním velkým zpracovatelem mléka v Libereckém kraji. Ostatní mlékárny už v minulosti ukončily výrobu. Podnik s 50 zaměstnanci zpracovává denně kolem 70.000 litrů mléka. O surovinu musí bojovat s konkurencí mlékárny Varnsdorf a také německé firmy Müller. Mléko z Libereckého kraje tak tvoří asi 40 procent suroviny, zbytek je ze sousedních regionů. Nosným výrobním artiklem jsou tvrdé sýry Eidam, vyrábí také goudu nebo sýry typu ementál a tvrdé sýry s příchutěmi, které tvoří 90 procent výroby. Zbylou část představuje tvaroh, máslo a zakysané jogurtové nápoje.

Kvůli rozšíření sortimentu o zakysané nápoje pořídila mlékárna v roce 2008 zcela novou výrobní linku. Koupila ji za přispění evropských dotací z programu rozvoje venkova. "Linka stála přes 20 milionů korun, polovinu bychom ale po vyúčtování měli dostat zpět," poznamenal Tůma. Linka ale není jedinou investicí, v posledních letech Plastcom do modernizace a rozvoje mlékárny investoval kolem 150 milionů korun. Hlavním důvodem bylo splnění přísných hygienických a veterinárních norem Evropské unie.


Zdroj: ČTK, 4. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 10:32