Agris.cz - agrární portál

Češi jsou v pití nealkoholického piva druzí, vedou Španělé

4. 8. 2010 | ČTK

Zatímco v pití klasického piva patří Čechům dlouhodobě světové prvenství, v konzumaci jeho nealkoholické varianty jsou se zhruba pěti litry na osobu a rok až na druhé příčce pomyslného světového žebříčku. Největšími pijáky piva bez alkoholu jsou překvapivě Španělé, Čechům na ně chybí necelý půllitr. Vyplývá to z průzkumu agentury Canadean, jehož výsledky dnes prezentovali zástupci Plzeňského Prazdroje.

Přestože ekonomická krize a pokles prodejů se nevyhnul loni ani této kategorii, která poprvé po deseti letech klesla v růstu o procento, ve srovnání s celým pivním trhem klesal pivovarům prodej nealka méně.

Ačkoliv největší boom má dle odborníků nealkoholické pivo v Česku již patrně za sebou, vaří jej stále více pivovarů. V současnosti je to kolem 25 pivovarů a značky na trhu stále přibývají.

Lídr trhu Plzeňský Prazdroj, jehož světlé nealko pivo Birell je s dvoutřetinovým podílem na trhu nejprodávanějším nealkoholickým pivem v zemi, uvádí v těchto dnech na trh jeho novou, polotmavou variantu.

Firma v tomto případě sází na ženy, které dle průzkumů preferují tmavší piva pro jejich sladkou chuť před světlými. Od začátku srpna je ve vybraných restauracích k dostání točená varianta polotmavého Birellu, od září začne Prazdroj prodávat pivo také v lahvích. Polotmavé jantarové pivo bez alkoholu vyrábí v Česku od roku 2007 pouze humpolecký rodinný pivovar Bernard.

Bernard v červenci vyzval Plzeňský Prazdroj k souboji kvůli reklamní kampani, ve které Prazdroj tvrdí, že jeho nealko Radegast Birell "chutí převyšuje ostatní". Podle spolumajitele humpoleckého pivovaru Stanislava Bernarda je ale toto tvrzení "nabubřelé a neopodstatněné" a Prazdroj ho má dokázat ve vzájemném duelu. Prazdroj ale výzvu nevyslyšel.

V Česku se podle informací pivovarského svazu loni spotřebovalo necelých 580.000 hektolitrů nealkoholického piva, meziročně o procento méně. Nealkoholické pivo nejčastěji pijí řidiči, cyklisté, nebo pracující lidé během dne.

Podle pivovarníků nelze předpokládat, že by nealkoholické pivo výrazněji nahradilo alkoholické pivo při běžném posezení v restauračním zařízení. "Nemyslím si, že by večer po práci chlapi v hospodě pili nealko pivo," řekl ČTK Bernard.


Zdroj: ČTK, 4. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 01:31