Agris.cz - agrární portál

Pět výrobků ze Zlínského kraje má značku Regionální potravina

5. 8. 2010 | ČTK

Prvních pět výrobků ze Zlínského kraje získalo značku Regionální potravina. Značku vytvořilo ministerstvo zemědělství a má garantovat kvalitu oceněných specialit regionálního původu, podpořit místní malé a střední podnikatele v zemědělství a potravinářství. ČTK to dnes řekla ředitelka zlínské agrární komory Jana Brázdilová. Cena se letos udělovala poprvé a je postupně vyhlašována ve všech krajích.

Svou kvalitou porotce přesvědčily Labužnická kýta v bylinkovém koření od firmy Řeznictví a uzenářství Oldřicha Bořuty, sýr typu gouda Krásná Haná od firmy Kromilk, soubor frgálů z Cyrilova pekařství, medovina od Jaroslava Háby a Holešovská pochoutková majonéza od firmy Drůbežárna Holešov. Ocenění v kategorii ovoce a zelenina uděleno nebylo. "Přihlášený producent nesplňoval všechny podmínky soutěže. Produkt nebyl distribuován do sítě," uvedla Brázdilová.

Do soutěže bylo přihlášeno 115 výrobků. Odborná porota složená z veterinárních odborníků, hygieniků, potravinářské inspekce, zaměstnanců Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, potravinářské a agrární komory a ministerstva zemědělství poté vybrala z každé kategorie jeden výrobek, vyjma kategorie ovoce a zelenina. Řeznictví a uzenářství u Bořutů letos slaví 15. výročí svého fungování. Z původně malé soukromé výrobny je dnes moderní řeznictví s 25 zaměstnanci. Sídlí v údolí chráněné oblasti Vizovických vrchů v Trnavě u Zlína. "Dbáme na vysokou kvalitu produktů. Téměř všechny výrobky jsou vhodné pro bezlepkovou dietu. Naší specialitou je právě Labužnická kýta s bylinkovým kořením," řekl Oldřich Bořuta.

Porotu zaujaly i tradiční frgály. "Jde o rodinnou recepturu. Při výrobě není použito žádných polotovarů. Nádivka je zpracovávána od samotného mletí až po vaření máku v naší pekárně," uvedla majitelka rodinné firmy Věra Kundrátová.

U výrobků porota hodnotila jejich originalitu, původ, chuť a vzhled, použité materiály i design výrobku. Značka Regionální potravina se výrobku uděluje na čtyři roky. Ti, kteří značku obdrží, budou po celou dobu pod kontrolou. Po uplynutí čtyřletého období mohou požádat o prodloužení lhůty k jejímu používání.


Zdroj: ČTK, 5. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 12:27