Agris.cz - agrární portál

Komodity opět přitahují pozornost

4. 8. 2010 | Colosseum

Očima analytika

I přes neustálý strach ekonomů a centrálních bankéřů z deflace, tedy poklesu cen, vývoj cen na komoditních trzích naznačuje, že obavy mohou být přehnané. Cena kávy od začátku roku vzrostla o 27 procent a je nejvýše za 12 let, pšenice si podobné zhodnocení připsala za pouhý jeden měsíc a i další komodity rostou. Měřeno indexem CRB, zhodnotily komodity za poslední měsíc o šest procent. Co stojí za tímto návratem optimismu?

Kromě slabého dolaru je hlavním problémem nabídka. Suché a horké počasí ruinuje úrodu pšenice a dalších zemědělských plodin.

U několikaletých plodin, jako je cukr, káva nebo kakao, je zase znát zanedbání investic v době krize, a produkce tak nyní nestačí poptávce. Ta se v řadě případů ukazuje vůči krizi mnohem odolnější, než se předpokládalo. Výsledkem je nedostatek a rostoucí ceny.

Západ sice dále stagnuje, ale rozvíjející se trhy dále zvyšují spotřebu energií, kovů, potravin a dalších komodit.Čína již například poprvé v historii předstihla ve spotřebě energií Spojené státy. Zmíněný komoditní index CRB ukončil mnohaměsíční přešlapování na místě a nastoupil růstový trend.

Zatímco investoři do komodit si mnou ruce a počítají zisky, rostoucí ceny mohou zanedlouho tlačit inflaci vzhůru a ohrozit ekonomiku.


Zdroj: Colosseum, 4. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:16