Doporučuje se omezení spotřeby červeného masa
5. 8. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Norská Rada pro výživu vydala doporučení, že kvůli omezení výskytu rakoviny a srdečních onemocnění mají lidé konzumovat nejvýše 500 g červeného masa týdně (2 porce teplého pokrmu a minimální množství masných produktů ve studeném stavu). Dánsko následuje norský vzor.
Doporučení je založeno na nejnovější META-studii, z níž vyplývá, že existují důkazy o vlivu spotřeby červeného masa na výskyt rakoviny konečníku a tlustého střeva, a pravděpodobně i na výskyt rakoviny jícnu, žaludku, prostaty a plic.
Vliv červeného masa na výskyt kardiovaskulárních onemocnění se diskutuje. Bezpochyby však má negativní vliv vysoká spotřeba zpracovaného masa/výrobků, které jsou často uzené a s vysokým obsahem soli. sol
Omezující doporučení se týká masa skotu, prasat, ovcí a koz vyznačujícího se vysokým počtem červených svalových vláken. Netýká se drůbeže. Doporučuje se nahradit červené maso masem drůbeže a ryb, ořechy a luštěninami.
Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 5. 8. 2010
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 12:59