Agris.cz - agrární portál

Ministerstvo zemědělství dostalo od ÚOHS rekordní pokutu 1,8 mil.

6. 8. 2010 | ČTK

Ministerstvo zemědělství (MZe) bude muset zaplatit rekordní pokutu 1,8 milionu korun, kterou dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za chyby v tendrech na informační technologie. Zakázky z loňského roku v hodnotě půl miliardy korun získala bez otevřeného řízení společnost Telefónica O2. Ministerstvo pod vedením tehdejšího ministra v demisi Petra Gandaloviče (ODS) smlouvy s ní podepsalo i přes dočasný zákaz úřadu. ČTK to dnes potvrdil předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj.

MZe se k rozhodnutí ÚOHS dnes nevyjádřilo. Podle své mluvčí Terezy Dvořáčkové tak učiní až poté, co jej obdrží písemně a seznámí se s podrobnostmi.

Úřad se zakázkami začal zabývat v dubnu 2009 na základě informací z médií. Pak 24. dubna zahájil správní řízení s ministerstvem a vydal předběžné opatření zakazující uzavření smluv. Téhož dne smlouvy podepsal zastupující ekonomický náměstek ministra Petr Kušnierz, údajně dříve, než ministerstvo obdrželo rozhodnutí ÚOHS faxem.

První ze zakázek se týkala integrace webových portálů, druhá systémové centralizace v rámci ministerstva. V obou případech ministerstvo nevyhlásilo otevřené výběrové řízení a rovnou uzavřelo smlouvu s Telefónikou O2, v případě zakázky na integraci portálů pak také ještě s firmou T-Soft. Vzhledem k tomu, že ministerstvo nakonec smlouvy uzavřelo, nemohl antimonopolní úřad zakázku zrušit. Uložil tedy pokutu, za zakázku na integraci portálů milion korun, ve druhém případě pak 800.000 korun.

Ministerstvo podle antimonopolního úřadu svůj postup odůvodnilo tím, že obě zakázky navazují na podobné zakázky z minulosti a autorská práva, která patří dříve vybrané firmě, tedy Telefónice O2. To sice ÚOHS uznal, neznamená to podle něj ale, že by zakázku nemohl zajistit někdo jiný.

Z dokumentace k zakázce podle ÚOHS nevyplynulo že by zadavatel provedl jakékoliv šetření mezi dodavateli o možnosti realizace zakázky. Podmínky pro to, aby ministerstvo použilo neveřejný postup, tak podle Rafaje nebyly splněny. Zákon o veřejných zakázkách umožňuje řízení bez uveřejnění v případě, že požadovaný produkt je schopen poskytnout pouze jediný dodavatel. Ministerstvo v rozkladovém řízení podle Rafaje nepředložilo v tomto smyslu žádné nové důkazy.

Pokuta 1,8 milionu korun pro ministerstvo zemědělství je dosud nejvyšší pravomocně uloženou sankcí pro některé z ministerstev. Vůbec nejvyšší pokuta za chyby ve veřejných zakázkách byla uložena v roce 2007 státnímu podniku v likvidaci Moravské naftové doly a činila pět milionů korun. Nepravomocně bylo sankcionováno město Zlín částkou tři miliony.


Zdroj: ČTK, 6. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 06:21