Agris.cz - agrární portál

Plody za miliardy

6. 8. 2010 | Silvarium

Lidé v celé České republice loni nasbírali lesních plodů za více než tři miliardy korun, vyplývá z údajů ministerstva zemědělství. Loňský rok patřil co do finanční hodnoty nasbíraných plodů mezi průměrné. V množstevním vyjádření byl však loňský sběr podprůměrný a lidé si z tuzemských lesů přinesli čtvrté nejmenší množství hub a bobulí od roku 1994, od kterého se tyto údaje u nás sledují. Tradičně nejvíce sbírali návštěvníci lesů houby. Ty se na sběrech lesních plodů každoročně podílejí více než polovinou a za rok jich bývá sebráno v průměru více než 20 tisíc tun, v peněžním vyjádření za téměř 1,9 miliardy korun. V loňském roce byl sběr hub, který dosáhl 16,2 tisíce tun, ohodnocen na mírně nadprůměrné více než dvě miliardy korun.

Objem sběru lesních plodin v průběhu jednotlivých let v důsledku počasí výrazně kolísá. Slabší produkce ovšem zvyšuje jednotkové ceny lesních plodin, finanční vyjádření sběru proto nemusí odpovídat změně objemu sebraných plodin Sběrači si loni z lesů dále přinesli 7500 tun borůvek, tisíc tun malin, 900 tun ostružin a více než tisíc tun bezinek. Brusinek loni nasbírali 500 tun. Česká domácnost si tak v uplynulém roce svůj jídelníček zpestřila v průměru více než 8,5 kilogramu lesních plodů.

Nejhojnějším od roku 1994 dosud byl pro houbaře a sběrače lesního ovoce rok 1995. Tehdy nasbírali téměř 60 tisíc tun lesních plodů, v průměru si jich přitom z lesů ročně přinesou 37,7 tisíce tun Co se týče finančního vyjádření, dopadl pro sběrače nejlépe rok 2007, kdy sesbírali úrodu za více než pět miliard korun.

V intenzitě sběru lesních plodin panují značné rozdíly mezi regiony. Nejvíce jich lidé v přepočtu na hektar lesa seberou ve Středočeském kraji, kam ale za sběrem lesních plodů vyrážejí často i obyvatelé Prahy.Sběr lesních plodů je východoevropskou specialitou. Konkurovat nám v něm mohou kromě Slováků ještě Poláci, Ukrajinci či Rusové. V západní Evropě se naopak tato činnost velké oblibě netěší.


Zdroj: Silvarium, 6. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 02:56