Agris.cz - agrární portál

Modrající mozarela stažena z trhu

6. 8. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Na trhu v Itálii a Slovinsku se objevila mozarela od bavorského výrobce, která po vystavení vzduchu mění barvu na modro. Na problém bylo poprvé upozorněno v rámci systému rychlého varování italskými úřady. Do Itálie a odtud do Slovinska bylo z Německa dodáno kolem 70 000 t závadného sýra. Nejprve se předpokládalo, že se závadný sýr v jiných zemích nevyskytl, ale dodatečně bylo zjištěno, že byl vyvezen i do Francie, Běloruska a Ruska. Byla učiněna veškerá opatření pro stažení produktu z trhu.

Inspektoři Potravinového a veterinárního úřadu zkoumali provozní hygienu u výrobce, a předpokládá se, že závada je způsobena bakteriemi Pseudomonas tolaasii a P. libanensis, které byly přítomny ve větším množství a pocházely z vody. (Podle některých teorií je modrání způsobeno přítomností mědi, niklu a olova ve zpracovávaném mléce.) Výroba v bavorské mlékárně Milchwerk Jäger byla Evropskou komisí pozastavena, dokud nebyla zajištěna náprava.

Podle odborníků však se jedná o bakterie znamenající jen nízké riziko. Bakterie se množí při nízkých teplotách. Doporučuje se opatrnost při stanovování doby použitelnosti produktu a spotřebitelé by měli sýr skladovat nejvýše při +7 oC.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 6. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 10:29