Agris.cz - agrární portál

Spor agrárních odborů s podniky o mzdách možná skončí u rozhodce

9. 8. 2010 | ČTK

Zemědělští podnikatelé se stále nedohodli s odboráři ohledně růstu mezd v odvětví. ČTK to dnes potvrdili vedoucí představitelé obou stran. Zatímco odbory požadují mírné zvýšení tarifů ve zbývajících měsících roku, zaměstnavatelé o něm v současnosti nechtějí slyšet. Podle šéfa zemědělských odborů Bohumíra Dufka se odboráři pravděpodobně obrátí na rozhodce.

"Pravděpodobně to dáme zprostředkovateli, aby o tom rozhodl," uvedl Dufek, který se domnívá, že rostoucí ceny zemědělských produktů určitý růst mezd umožňují. "Nárůsty ceny obilí už jsou adekvátní, cena i krmného je nad 3000 korun za tunu, mléko se pohybuje nad sedmi korunami za litr. Nevím, co by ještě chtěli," řekl ČTK Dufek.

Agrární podnikatelé se ke zvýšení tarifů nechtějí zavázat, v prvním pololetí ceny zemědělských výrobců totiž dále meziročně klesly, starosti jim navíc dělá navrhovaný rozpočet resortu pro příští rok, v němž není ani koruna na dorovnání přímých plateb. To by výrazně snížilo příjmy podniků. Očekávaný růst cen komodit podle předsedy Zemědělského svazu Miroslava Jirovského přesto dává naději, že by se ke zvýšení mezd mohli zavázat v kolektivní smlouvě pro příští rok. Jirovský si je prý vědom obtížné sociální situace pracovníků v zemědělství, které firmy potřebují.

Odborářům se během předchozích kol letošních jednání podařilo prosadit pouze nárůst minimálního příspěvku zaměstnavatele na penzijní připojištění a životní pojištění zaměstnanců, který byl zvýšen ze 100 na 250 korun měsíčně. Vzrostl také příplatek za rizikovou práci ze šesti na sedm korun za hodinu. Odbory šly původně do jednání s požadavkem čtyřprocentního růstu mzdových tarifů, nyní slevili na 1,25 procenta v 2. pololetí.

Platy v zemědělství dlouhodobě výrazně zaostávají za průměrem celého hospodářství. Pracovníci v zemědělství, lesnictví a rybářství loni brali v průměru 17.639 korun, o čtvrtinu méně než činil průměr domácí ekonomiky, který dosáhl 23.598 Kč. V oboru v závěru loňského roku dle ČSÚ pracovalo 113.000 lidí v přepočtu na plně zaměstnané, za rok z něj odešlo 6600 osob.

Ceny zemědělských výrobců v prvním pololetí meziročně klesly o 4,4 procenta. Celosvětově očekávaná nižší úroda obilí a rozsáhlé požáry v Rusku však již odstartovala výrazný růst cen obilí. Již dříve se vzpamatovaly výkupní ceny mléka, které v prvním pololetí vzrostly o 12 procent.


Zdroj: ČTK, 9. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 07:03