Agris.cz - agrární portál

Inflace v červenci vyskočila téměř ke dvěma procentům, zdražilo jídlo a plyn

9. 8. 2010 | Mladá fronta Dnes

Ceny v obchodech poskočily v červenci výrazně vzhůru. Inflace se meziročně zvedla o 1,9 procenta, což je nejvyšší hodnota od března 2009, oznámil Český statistický úřad. Ceny táhly vzhůru zejména dražší potraviny a nealkoholické nápoje, plyn a také nájemné.

Oproti červnu, kdy meziroční inflace dosáhla výše 1,2 procenta, se pak cenová hladina zvedla o tři desetiny procenta. Podle statistiků to bylo zejména proto, že se zvedly ceny sezónních dovolených, a to téměř o 13 procent.

Pivaře pak nepotěšilo více než tříprocentní zdražení cen jejich oblíbeného moku a kuřáky mírné zvýšení cen cigaret a tabáku. Kdo rád dbá na svůj zevnějšek, mohl být naopak potěšen poklesem cen oděvů a bot.

Ceny zvedl dražší plyn a jídlo

Ačkoliv červencové ceny rostly v meziročním porovnání letos zatím nejrychleji, analytiky toto zrychlení neznepokojilo. Za vysokým skokem stojí především dvě položky - plyn a potraviny.

Plyn přispěl nárůstu celkové cenové hladiny výrazně proto, že zatímco před rokem zlevňoval, letos v červenci se zvedl téměř o čtyři procenta.

Nájemné naopak podle statistiků stouplo téměř o 9 procent. Dramaticky v něm stouplo regulované nájemné (téměř o 17 %), tržní ceny bydlení pak nepatrně klesly o tři desetiny procenta.

Oheň možná zvýší českou inflaci nad 2 procenta

"Ve zbývajících měsících roku už inflace nepůjde tak rychle vzhůru jako v červenci, jestli vůbec, a udrží se tak poblíž dvouprocentního inflačního cíle ČNB," domnívá se ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Tato prognóza ovšem podle něj nepočítá se scénářem případné potravinové krize, kterou by mohla vyvolat celosvětově nižší úroda pšenice. (Ruské požáry zdražují obilí, i Česku hrozí růst cen jídla)

Pokud by se růst cen obilí promítl do dražších cen potravin, vyskočila by cenová hladina nad dvě procenta. "Ať už se tento scénář vyplní či ne, nepředpokládáme, že ČNB bude v následujících dvou nebo třech kvartálech úrokové sazby měnit," domnívá se Rožumberský.

Na výkyvy v cenách potravin totiž centrální banka zpravidla změnou měnové politiky nereaguje, dodal.


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 9. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 15:02