Agris.cz - agrární portál

Černé porážky znamenají riziko

9. 8. 2010 | SVS ČR

Chovatel či majitel drůbeže či prasete si může doma zvíře samozřejmě porazit a maso využít pro vlastní spotřebu, to znamená i pro svou rodinu. Ovšem uvádět maso do oběhu, tj. do tržní sítě nebo veřejného stravování, ať za peníze nebo zadarmo, to lze jen po veterinární prohlídce. Pokud není maso veterinárně prohlédnuto a je-li uváděno do oběhu, jde o tzv. černou porážku a znamená to kromě porušení předpisů i možné zdravotní riziko.

Čas od času se objeví podezření na takovouto černou porážku a to je signál pro policii a orgány státního veterinárního dozoru. Naposledy se tak uskutečnila kontrola veterinářů spolu s cizineckou policií na Domažlicku, kde byla řešena černá porážka naposledy letos v červnu. Šlo o bývalou vietnamskou tržnici, dnes skládku Hadrovec, obec Babylon u Domažlic.

Cizinecká policie Plzeň měla podezření, že se zde nadále nelegálně porážejí zvířata (prasata, ovce, kozy a drůbež) a dále se zpracovávají. K těmto porážkám mělo podle zjištění policie docházet naposledy v květnu a červnu. Krajská veterinární správa pro Plzeňský kraj byla požádána o spolupráci a součinnost při odhalování nelegálních porážek a distribuce masa, které mělo údajně končit v síti vietnamských jídelen na okrese Domažlice. V uplynulém týdnu, ve čtvrtek, se místního šetření v uvedených prostorách zúčastnili kromě zástupců KVS pro Plzeňský kraj i zástupci KHS Plzeňského kraje a zástupci oboru životního prostředí a oboru výstavby a územního plánování MěÚ Domažlice.

Byl zjištěn prostor, ve kterém očividně docházelo k tepelnému opracovávání masa (gril, plechová udírna, ohniště) a podle zjištění cizinecké policie také ke spalování zbytků a odpadů živočišného původu. V přilehlých kůlnách byly zjištěny polystyrénové nádoby, které zřejmě sloužily k přepravě a distribuci masa a výrobků. Nalézaly se zde i přepravní nádoby na živou drůbež se zbytky peří. Při společné kontrole však nebyly v celém prostoru zjištěny žádné nové důkazy o dalších porážkách zvířat.

Nelegální činnost tedy mohla být ukončena, nicméně KVS pro Plzeňský kraj bude spolu s policií tuto lokalitu nadále systematicky sledovat. Protože došlo k nepovolenému usmrcování zvířat s neznámým zdravotním stavem a nákazovou situací a distribuci veterinárně neprohlédnutého masa, kterým mohli být ohroženi konzumenti, KVS po vyhodnocení všech podkladů podá státnímu zastupitelství trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení a týrání zvířat. Toto podání by bylo možné na základě dalších zjištění rozšířit.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR


Zdroj: SVS ČR, 9. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 19:15