Agris.cz - agrární portál

Americké univerzitní jídelny preferují místní bio

10. 8. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Studenti a pedagogové na amerických univerzitách konzumují denně miliony obědů. Stále více z těchto pokrmů obsahuje kvalitní biosuroviny. Nyní se k trendu „jídla z blízka“ hlásí také Univerzita v Coloradu ve městě Boulder.

Stravovací služby Univerzity v Coloradu plánují do roku 2015 nabízet 25 procent pokrmů v biokvalitě a 25 procent z místních zdrojů. V současné době je přibližně 10 procent surovin v biokvalitě a méně než 5 procent je nakupováno od místních farem. Všechny čerstvé zeleninové saláty jsou již nyní v biokvalitě.

Amy Beckstromová, ředitelka univerzitních stravovacích služeb, říká: „Naše škola tento rok podnikne řadu zásadních kroků k většímu zastoupení biopotravin od místních producentů.“

Všechny čerstvé zeleninové saláty jsou v biokvalitě

Podle ředitelky Beckstromové jsou tyto změny vyvolány do značné míry požadavky studentů. Stanovené cíle v oblasti stravování jsou součástí dlouhodobých cílů univerzity v oblasti trvalé udržitelnosti. Jedním příkladem ekologických aktivit je například „welcome back“ barbecue pro studenty: nulové množství odpadků a vodní fontány, snižující spotřebu balené vody o 15 procent.

Stravovací služby univerzity vloni také odevzdaly přes 750 000 litrů použitého oleje na smažení místní firmě, která jej přemění na pohonné hmoty. Více než 200 tun zbytků potravin bylo vloni kompostováno, místo aby skončilo na skládce. Podle Beckstromové má nakupování od místních farem jak ekologické, tak ekonomické výhody. „Boulder přitahuje studenty, kteří jsou v oblasti trvalé udržitelnosti velmi vzdělaní a aktivní, vyžadují tyto aktivity. Chtějí konzumovat biopotraviny.“

Zdroj: www.bio-info.cz


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 10. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 14:03