Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne - 11. 8. 2010

12. 8. 2010 | Agris

Ceny obilí a řepky míří nahoru, výnosy a kvalita dolů

Hlavní kancelář ASZ ČR provedla v celkem 45 okresech aktuální průzkum cen obilí a řepky (stav k 10.8.2010). Ceny zatím nejsou ustáleny, protože sklizeň není dokončena, případně se vyčkává na další vývoj počasí, ale obecně lze říci, že vývoj cen, respektive jejich růst, je jednoznačný. Problémem budou v důsledku výkyvů počasí výnosy a také kvalita.

Nejvíce řepky letos doveze EU

Slabá úroda řepky olejné donutí evropské země k mírnému zvýšení dovozu a EU se zřejmě v této sezoně do příštího června stane největším světovým dovozcem této potravinářské a energetické komodity. Předpověděla to hamburská analytická firma Oil World. Dovoz řepky do EU se podle ní v sezoně 2010/11 zvýší na nejméně 2,19 milionu tun ze 2,13 milionu tun v sezoně 2009/10. Druhým největším dovozcem má být Japonsko a třetím Čína.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa se zúčastní ZEMĚ ŽIVITELKY 2010

Ministerstvo zemědělství představilo aktivity, kterými se chce prezentovat na již 37. ročníku mezinárodní výstavy Země Živitelka v Českých Budějovicích. Ministr Ivan Fuksa na odborných seminářích promluví o podpoře regionálních potravin i boji se zbytečnou byrokracií, zhodnotí letošní sklizeň a ochutná to nejlepší z Čech a Moravy. Ministr zemědělství Ivan Fuksa se zúčastní slavnostního zahájení v Pivovarské zahradě ve čtvrtek 26. srpna v 10 hodin.

Šunka bio - nebio

PRO-BIO LIGA nedávno obchodech objevila podezřelou tuzemskou BIO šunku bez loga a kódu kontrolní organizace. Naštěstí se ukázalo, že nejde o biopodvod, ale pouze nedotažený obal. Šunka Dušená od výrobce B-unipack výrazně označená slovem BIO Produkt v zeleném obalu se jednoznačně hlásila k výrobkům ekologického zemědělství, nicméně po podrobněšjím prozkoumání nebylo možné nalézt žádný zákonem požadovaný důkaz toho, že je tento výrobek skutečně biopotravinou.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 12. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 13:55