Agris.cz - agrární portál

Farmářské trhy v Praze poprvé uspořádá i nákupní centrum

12. 8. 2010 | ČTK

Obyvatelé Prahy budou moci od září nakupovat čerstvou zeleninu a ovoce přímo od zemědělců poprvé také v obchodním centru. Pravidelné farmářské trhy připravuje nákupní centrum Galerie Fénix v Praze-Vysočanech, jehož vedení si od toho slibuje příliv nových zákazníků. Pouliční farmářská tržiště se stala hitem letošního jara nejprve v Praze, kde jejich počet rychle roste, a postupně začínají fungovat i v dalších městech.

Ředitelka Galerie Fénix Zdeňka Jakšič dnes ČTK sdělila, že farmářské trhy budou v tomto pražském nákupním centru poprvé zahájeny 4. září a mají se pravidelně opakovat každou sobotu. Farmáři a malí výrobci potravin v patnácti stáncích návštěvníkům nákupního centra Galerie Fénix nabídnou čerstvé ovoce a zeleninu, mléčné či masné výrobky, čerstvá vejce, houby, bezlepkové uzeniny, koření, mošty, klobásy a čabajky či medovinu.

"Očekáváme velký zájem ze strany Pražanů," uvedla Jakšič, podle které v okolí tohoto nákupního centra zatím žádné jiné farmářské trhy nejsou organizovány.

V Galerii Fénix funguje supermarket a 80 obchodů, kaváren a restaurací. Martin Žížala z realitní poradenské společnosti Cushman & Wakefield míní, že pořádání farmářských trhů zvýší význam Galerie Fénix Vysočanská a odliší ji od ostatních nákupních center, která v době hospodářské krize svádějí tvrdý konkurenční boj o zákazníky.

"Revoluční projekt farmářských trhů pod střechou vychází vstříc současnému životnímu stylu zákazníků, kteří chtějí nakupovat v kultivovaném prostředí a na jednom místě kvalitní výrobky domácí produkce za rozumné ceny. A zároveň dodává obchodnímu centru mnohem lidštější a osobnější rozměr," podotkl.

Farmářských tržišť v Praze rychle přibývá. Jedno z prvních začalo fungovat loni na podzim v Klánovicích a letos na jaře k němu jeho pořadatelé přidali také Dolní Počernice. Pod patronací radnice Prahy 6 pak od března až na výjimky každou druhou sobotu farmáři nabízejí své zboží na Vítězném náměstí v Dejvicích. Svůj selský trh mají rovněž Vršovice, přičemž na tamním Kubánském náměstí se koná dokonce třikrát týdně. Občanské sdružení Archetyp pořádá pravidelné trhy také na náplavce u Vltavy poblíž Palackého náměstí. Tamní tržiště je zvláštní zejména prodejem živých ryb přímo od rybářů.

Nové farmářské tržiště hodlá do tří let vybudovat v Holešovické tržnici v Praze společnost Delta Center, která tento areál spravuje. V jedné z hal Holešovické tržnice nyní šest dní v týdnu funguje tržiště se zeleninou, které od května jednou měsíčně doplňují farmářské trhy, na nichž zemědělci nabízejí spotřebitelům své výpěstky a produkty. Kromě hlavního města mají svůj farmářský trh také například Kladno, Plzeň, Příbram a Brno.

Zájem farmářů o přímý prodej výpěstků v poslední době roste. Dostávají lépe zaplaceno, neboť se nemusejí dělit o marži s obchodníky, jejichž podíl na konečné ceně výrobků se podle zemědělců stále zvětšuje. Spotřebitelé pak v tomto způsobu nákupu hledají alternativu k supermarketům a průmyslově vyráběným potravinám, jejichž kvalitu a čerstvost někteří z nich kritizují.


Zdroj: ČTK, 12. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 06:26