Agris.cz - agrární portál

A-B InBev zvýšil zisk na 3,35 miliardy dolarů, pomohl fotbal

12. 8. 2010 | E15 on line

Největší světový pivovar Anheuser-Busch InBev hospodařil ve druhém čtvrtletí s hrubým ziskem (EBITDA) 3,35 miliardy dolarů (asi 63,9 miliardy Kč), což je meziroční nárůst o 5,6 procenta. K vyššímu zisku přispělo mistrovství světa ve fotbale, příznivější počasí i celkově vyšší odbyt v Brazílii.

Výsledek je lepší, než čekali analytici. Ti v anketě agentury Reuters v průměru předpovídali, že zisk se zvýší jen na 3,28 miliardy dolarů. Objem prodaných nápojů vzrostl o 2,1 procenta, zatímco analytici čekali opačný vývoj a pokles o 5,3 procenta. Firma zopakovala, že růst zisku EBITDA bude ve druhém pololetí vyšší, než byl od ledna do června.

Čistý zisk se ve čtvrtletí zvýšil o 7,5 procenta na 1,15 miliardy dolarů (asi 21,9 miliardy Kč). Anheuser-Busch InBev kromě piva vyrábí také nealkoholické nápoje. Zatímco piva firma prodala o dvě procenta více než před rokem, prodej nealkoholických nápojů se zvýšil o 5,5 procenta. Podnik uvedl, že dosavadní výsledky překonávají jeho vlastní odhady.

Management uvedl, že nedávné mistrovství světa ve fotbale pomohlo hlavně prodeji piva Budweiser. To stále patří k hlavním produktům firmy, přestože v posledních letech vytrvale ztrácí podíl na celosvětovém trhu. O tento název navíc vede řadu soudních sporů s českým pivovarem Budvar. Naposledy si připsal vítězství právě budějovický podnik, když Soudní dvůr EU rozhodl, že si americká firma nemůže zaregistrovat výraz „Budweiser“ jako ochrannou známku pro Evropskou unii.


Zdroj: E15 on line, 12. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 11:08