Agris.cz - agrární portál

Fuksa je proti omezení bezzásahových zón národních parků

13. 8. 2010 | ČTK

Ministr zemědělství Ivan Fuksa je proti tomu, aby státní podnik Lesy České republiky mohl těžit dřevo v současných bezzásahových zónách národních parků, řekl to dnes novinářům. Média v červenci informovala, že LČR chtějí, údajně kvůli podpoře zaměstnanosti v lesním hospodářství a dřevozpracujícím průmyslu, tyto zóny omezit.

"Už jenom z toho důvodu, že Lesy ČR mají svých starostí dost," zdůvodnil Fuksa, proč je proti údajnému záměru Lesů ČR, které prý podle připravovaného návrhu chtěly také na čas zmrazit jakékoliv přípravy na vyhlášení nových parků. To vzbudilo bouřlivou reakci ekologických organizací, které se obávají, že by LČR mohly ve velkém začít kácet stromy i uvnitř nejcennějších území. Proti návrhu se postavil i ministr životního prostředí Pavel Drobil.

"Pro mě je priorita připravit dlouhodobý tendr na následujících deset let," uvedl ministr. LČR v polovině května po vlně výhrad zrušily obří tendr na lesnické práce po roce 2011 za zhruba 16 miliard korun. Tendr kritizovali politici, ekologové, lesnické firmy a výhrady k němu měl i antimonopolní úřad. Začátkem týdne podnik uvedl, že má už připravenou zadávací dokumentaci k novému tendru.

Podle Fuksy je zřejmé, že dokončit výběrové řízení se do konce roku nestihne. V příštím týdnu hodlá ministerstvo oznámit, jak bude situaci řešit tak, aby nebylo ohroženo hospodaření ve státních lesích.

Fuksa krátce po svém nástupu do funkce vyzval vedení LČR, aby pozastavilo veškerá současná i plánovaná výběrová řízeni, u nichž nehrozí nebezpečí z prodlení. Všechna výběrová řízení jsou aktuálně prověřovaná auditem.


Zdroj: ČTK, 13. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 12:16