Agris.cz - agrární portál

AK chce vytvořit speciální fond na pomoc zemědělcům při povodních

13. 8. 2010 | ČTK

Agrární komora chce vytvořit speciální fond, ze kterého by bylo možno v případě záplav finančně pomáhat jimi zasaženým zemědělcům. Do takzvaného fondu nepojistitelných rizik by přispívali farmáři, stát i pojišťovny. Podobný nástroj funguje například ve Francii. Novinářům to dnes řekl prezident Agrární komory Jan Veleba.

"Je třeba vytvořit fond, nastavit pravidla a pak to může jít ráz na ráz," uvedl Veleba. "Bude to čím dál naléhavější a aktuálnější, protože to, co se děje teď, v přírodě se dříve nedělo," podotkl s odvoláním na stále častější bleskové povodně, způsobující zemědělcům stamilionové škody.

Podle pondělního odhadu ministerstva zemědělství způsobily víkendové bleskové povodně zemědělcům na severu republiky zhruba 50milionové škody. Podle Agrární komory se však předpokládat, že konečné číslo půjde do stovek milionů.

Na polích a loukách na víkendovými povodněmi nejvíce zasaženém Liberecku je prý naplaveno minimálně 20.000 nákladních automobilů odpadu, který se bude muset vyvézt. Jenom prostředky na uskutečnění odvozu jsou odhadovány na 200 milionů korun.

"My budeme navrhovat a žádat ministra, aby těmto farmářům byly poskytnuty bezúroční půjčky se státní garancí," uvedl Veleba. Pokud by stát návrh schválil, bylo by jej však ještě potřeba notifikovat Bruselu.

Zástupci největší nevládní zemědělské organizace dále žádají, aby státní kontrolní organizace dočasně nekontrolovaly ve vodou zasažených územích. Stát by měl zatopeným hospodářstvím v letošním roce navíc odpustit platbu pachtovného v případě, že hospodaří na pronajaté státní půdě a odložit letošní splátku privatizovaného státního majetku do příštího roku.

Předchozí letošní povodně, které zasáhly především Moravu a Slezsko.


Zdroj: ČTK, 13. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 11:26