Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 13. – 15. 8. 2010

16. 8. 2010 | Agris

Obilí je méně, Putinův zákaz vývozu nahrál USA

Světové zásoby pšenice podle amerického ministerstva zemědělství, které včera zveřejnilo jejich celosvětový odhad, prudce klesly. Může za to hlavně velké sucho a vedra v Rusku a Kazachstánu, a naopak silné deště na Ukrajině. Všechny tyto země patří mezi významné producenty a exportéry obilí. Letos by se ho mělo meziročně vyprodukovat o pět procent méně, přičemž zásoby klesnou o více než šest procent.

Brambor se letos urodí méně, farmářská cena stoupla o polovinu

Brambor se letos urodí méně než před rokem, a to kvůli snížení pěstebních ploch o šest procent a kvůli výkyvům počasí. Nižší sklizeň je i v zahraničí. Farmářská cena raných brambor v Česku proto meziročně stoupla o víc než polovinu. Podle Ústředního bramborářského svazu ČR teď pěstitelé dostávají za kilogram i 5,50 Kč. V obchodech na Vysočině podle zjištění ČTK lidé často za stejné množství platí deset Kč i více.

Rostoucí ceny obilí zdraží spíše maso než pečivo, tvrdí zemědělci

Růst cen obilí v důsledku jeho letošní nižší sklizně patrně jen málo ovlivní cenu pečiva, více však mohou vzrůst ceny masa. Na tiskové konferenci to řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Růst cen krmného obilí bude podle něj trvalejšího rázu než zvýšení cen obilí potravinářského. Zvýšení cen budou podle Veleby brzdit obchodníci i nižší kupní síla obyvatel.

AK chce vytvořit speciální fond na pomoc zemědělcům při povodních

Agrární komora chce vytvořit speciální fond, ze kterého by bylo možno v případě záplav finančně pomáhat jimi zasaženým zemědělcům. Do takzvaného fondu nepojistitelných rizik by přispívali farmáři, stát i pojišťovny. Podobný nástroj funguje například ve Francii. Novinářům to dnes řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. "Je třeba vytvořit fond, nastavit pravidla a pak to může jít ráz na ráz," uvedl Veleba.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 16. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 18:02