Agris.cz - agrární portál

Světoví výrobci potravin se zajistili proti výkyvům cen komodit

16. 8. 2010 | E15 on line

Ceny pšenice, kukuřice a dalších zemědělských komodit, které pro producenty potravin reprezentují více než polovinu cen vstupů, se během několika týdnů téměř zdvojnásobily. Je to výsledek katastrofálního sucha v Rusku a na Ukrajině a záplav v Číně.

Úroda bude až o čtvrtinu nižší než v minulých letech, a to ještě nižší kvality. Aby toho nebylo málo, Rusko uvalilo zákaz na vývoz pšenice. Říkáte si, že tohle nemůže nechat výsledky potravinářských gigantů bez následků? Omyl. Velké společnosti jako Anheuser-Busch InBev, Kellogg, Kraft Foods či Tyson Foods velmi pravděpodobně přečkají současné turbulence na komoditních trzích bez větších problémů. Poučeni hořkou zkušeností z potravinové krize v letech 2007–2008, používají tyto společnosti finanční deriváty, aby se zajistily proti vysokým výkyvům cen komodit.

Deníku Financial Times to potvrdili jejich bankéři i představitelé. A firmy již z této strategie těží. Investory informovaly, že hedging je z velké části uchrání před rostoucími cenami pšenice, kukuřice a ječmene. Když se před dvěma týdny začal ukazovat rozsah ruských problémů, Kellogg – výrobce cereálií, sdělil v konferenčním hovoru svým investorům, že společnost je z 90 procent zajištěna proti prudkému růstu řady komodit.

Anheuser-Busch InBev, největší producent piva na světě, uvedl, že si hedgingem zajistil ceny sladového ječmene na celý rok 2011, aby se vyhnul velkým problémům při růstu cen. Rostoucí využívání derivátů k zajištění si budoucích cen značí výraznou změnu oproti letům 2007-2008, kdy byli producenti zaskočeni strmým růstem cen vstupů a jejich následné snahy o přenesení vyšších nákladů na zákazníky se setkaly s vlnou nevole.

„Volatilita, kterou jsme viděli před třemi lety, určitě přinutila finanční ředitele k užívání hedgingu,“ uvedl bankéř, který pracuje pro několik potravinářských společností. Krize před třemi lety byla pro potravináře tím, čím byla válka v Perském zálivu v letech 1990–1991 pro aerolinky – probuzením. Krize jako ta současná, která vyhnala ceny komodit, jsou vzácné. „Mít nějaký hedging je dobré, mít ho příliš je kontraproduktivní,“ varoval konzultant Gary Stibel.


Zdroj: E15 on line, 16. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 01:44