Agris.cz - agrární portál

Letošní sklizeň podzimních jablek na západě Čech bude průměrná

16. 8. 2010 | ČTK

Letošní sklizeň podzimních jablek na západě Čech by měla být průměrná. Mohou ji zhoršit už jen kroupy nebo silný vítr. Díky dešťům by měla být kvalita i velikost ovoce velmi pěkná, řekl ČTK Richard Schwarz, spolumajitel sadů ve Vranově na Rokycansku. Ceny se pěstitelé zvyšovat nechystají.

"Začínáme mezi 10. až 15. zářím, do posledního října chceme mít jablka pod střechou. Hned od prvního česání zahájíme prodej," dodal. Firma zvyšuje podíl prodeje přímo v sadech, kde budou ceny nejvyššího standardu mezi osmi až 20 korunami za kilogram, tedy stejně jako loni. Za deset let zvýšila podíl přímého prodeje na trojnásobek. Sady ho chtějí trvale posilovat, protože inkasují za jablka více než z velkoobchodu. "Lidé chtějí stále častěji znát pěstitele, a ne nakupovat přes pět prostředníků," uvedl sadař. Kupci si jezdí do Vranova z okruhu 50 kilometrů. "V krámu navíc koupíte dvě tři odrůdy, většinou dovozových jablek, jedno jako druhé. U nás je 12 až 15 základních odrůd, celkem 22," řekl Schwarz. Lidé také více šetří. V sadech nakoupí nestandardní plody, se stroupkem, malé nebo nevybarvené, za tři koruny za kilogram, výběrové za 20 Kč/kg. "Loni tvořil přímý prodej, stejně jako o rok dříve, 30 procent, ale loni bylo jablek opravdu hodně," dodal. Velkoobchod, který odebral zhruba 70 procent produkce, teprve ceny nadiktuje.

"Očekávám úrodu průměrnou, což není špatně. A díky vodě, která zajistila velikost, by kvalita měla být. Pokud ještě v září přisvítí sluníčko, aby se jablka vybarvila, tak bude kvalita špičková," uvedl Schwarz. Jablka očekává určitě větší než loni, množství bude menší.

"Dneska jsem se celou noc modlil, protože kroupy létaly všude okolo, ale nám se to, zaplaťpánbůh, zatím vyhnulo. Momentálně nás hodně trápí jedině to, že kroupy hlásí pořád," řekl Schwarz.

Sady, které za minulých 14 dnů očesaly velmi malý podíl letních plodů, už přijímají brigádníky na podzimní jablka. "Potřebujeme jich 40 až 50, uvedl Schwarz. Asi 90 procent tvoří důchodci.

Pálenice sadů na tom bude letos, podobně jako ostatní v regionu, výrazně hůře než v minulých letech. Provoz bude na 30 procentech loňské úrovně. "A v Čechách to bude ještě výrazně lepší než na Moravě, protože se soustředíme na jablka," dodal Schwarz. Třešní od zahrádkářů vypálila firma pár kilogramů, švestek zatím desetinu oproti loňsku.

Problémem podle Schwarze letos bude to, že na zahradách je jablek málo. "Kdo nepostříkal, tak letos asi nemá. Infekční tlak, hlavně strupovitosti, byl extrémní. I nám dělalo velké problémy to ustříkat a udržet v nějakých mezích, aby byla kvalita," uvedl Schwarz. Firma musela letos stříkat více než obvykle, musela použít lepší postřiky, což ochranu prodražilo.


Zdroj: ČTK, 16. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 20:33