Agris.cz - agrární portál

V Karlovarském kraji chce značku Regionální potravina 18 výrobců

17. 8. 2010 | ČTK

V Karlovarském kraji usiluje o udělení značky Regionální potravina 18 producentů různých výrobků. Jsou mezi nimi malé firmy, které dodávají zboží výhradně na lokální trh, ale také velké společnosti s obratem ve stovkách milionů korun za rok. Do hodnocení, na jehož základě bude značka Karlovarským krajem letos v září poprvé udělena, přihlásili producenti potravin na 58 výrobků. ČTK to oznámil krajský radní a člen hodnotící komise Jaroslav Bradáč.

Přihlášených výrobců potravin z regionu je podle Bradáče mnohem více, než se původně čekalo. Největší zájem byl o kategorie pekařské a cukrářské výrobky a masné výrobky. Čtyři pekařské firmy přihlásily celkem 14 produktů, tři výrobci masných produktů nabídli k hodnocení 21 produktů. Se zajímavými produkty ovšem přišli třeba i výrobci specialit z mléka, uvedl radní. "Ukázalo se, jak pestrá může být nabídka ryze regionálních potravin. A to víme o dalších producentech, kteří své zboží nepřihlásili," podotkl.

O značku mohou usilovat producenti v šesti kategoriích. Kromě mlékárenských, pekařských nebo masných výrobků ještě v kategorii alkoholické a nealkoholické nápoje, ovoce a zelenina a ostatní výrobky. V kategorii nápojů překvapil zájem dvou společností s výrazně nadregionálním přesahem. Větší účast se čekala od pivovarů, jichž je v kraji pět. S pivy se pochlubily pouze dva. "Žadatel musel doložit, že v jeho výrobku je na 70 procent tuzemských surovin a hlavní složka produktu je tuzemská stoprocentně," dodal Bradáč.

Výrobci, kteří značku obdrží, budou pod kontrolou a po uplynutí čtyř let mohou požádat o prodloužení lhůty k jejímu používání, řekl Bradáč. Některé z potencionálních uchazečů, kteří nakonec své produkty k hodnocení nepřihlásili, možná odradila od účasti obava z dalších kontrol. To bylo podle radního ovšem zbytečné. "Nechce se od nich nic více, než ukládají současné normy a vyhlášky. Tato akce má přispět k propagaci místních výrobků a podpořit podnikatele v zemědělství a potravinářství," konstatoval Bradáč.


Zdroj: ČTK, 17. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 01:15