Agris.cz - agrární portál

Ivan Fuksa ohlásil úspory v resortu zemědělství: do konce roku téměř 1,3 miliardy korun

16. 8. 2010 | MZe ČR

Ministerstvo zemědělství ušetří ještě v roce 2010 na investicích, provozních nákladech a dotacích 1,288 miliard korun.

Procentuálně největší úspory přinese radikální řez do běžných výdajů ministerstva zemědělství. V této položce je vázáno 27% ze zbývající části letošního rozpočtu. Procentuálně uspoří nejvíce odbor kabinetu ministra a ekonomická sekce, objemově pak odbor živočišných komodit a odbor komunikace. Na mzdách a pojistném ušetří ministerstvo a podřízené organizace ve zbývajících čtyřech měsících roku 70 milionů korun. Úspory zasáhnou i podřízené organizace ministerstva zemědělství. Například SZIF ušetří na správních výdajích a mzdách 34 milionů korun. Celkem v roce 2010 Ministerstvo zemědělství ušetří na původně plánovaných výdajích 360 milionů korun.

Zemědělci dostanou v celkovém objemu dotací proti loňskému roku o 2,5% méně. Místo 29,66 miliard korun, které zemědělci obdrželi v roce 2009, v roce 2010 dostanou 28,92 miliard, tedy o 740 milionů méně. To znamená, že takzvané národní doplňkové platby k přímým podporám budou vyplaceny v celkovém objemu 3,18 miliardy korun. Je to tedy o 2,32 miliardy méně, než by teoreticky mohlo být vyplaceno podle přístupové smlouvy k EU.

„Úspory dopadnou na každého. Všichni spotřebitelé zaplatí více na DPH. Méně peněz budou mít úředníci, studenti, pracující důchodci, lidé spořící si na stavebním spoření. Věřím, že nikoho nepřekvapuje, že úspory dopadnou i na zemědělce“, komentoval rozhodnutí ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Ministerstvo zemědělství předpokládá, že i přes mírný pokles dotací dosáhnou zemědělci lepšího hospodářského výsledku než v loňském roce. Ceny klíčových zemědělských produktů totiž meziročně významně vzrostly. Dotazováním přímo u zemědělců zjišťovalo ministerstvo skutečné aktuální ceny na trhu. Cena potravinářské pšenice je o 41,5% vyšší než loni, cena krmné pšenice je 39,8% vyšší a cena řepky je o 29,4% vyšší než v loňském roce. Kvůli nepříznivému vývoji sklizně, způsobenému špatným počasím, však bohužel asi nepůjde o tak velké výnosy, na jaké se mohli zemědělci těšit ještě v červenci.

Vzhledem k tomu, že žně ještě probíhají, počítá ministr zemědělství s tím, že část úspor ve vyplácených dotacích bude dále vázána na vývoj sklizně.

Letošními úsporami práce ministrova týmu jen začíná. „Dalších úspor v resortu zemědělství dosáhneme v příštím roce. Chceme omezit byrokracii, odstranit duplicitu ve státní správě a také vyvinout tlak na dodavatele v celém resortu. To si však vyžádá několik měsíců intenzivní práce. Úsporná opatření musí být nastavená tak, aby nedocházelo k devastaci již provedených investic. Systémové investice musí pokračovat, jejich zastavení a zakonzervování by v budoucnu mohlo stát více finančních prostředků, než jaké jsou nyní plánovány. Musí také pokračovat investice do protipovodňových opatření. Mou absolutní prioritou je zajistit kofinancování projektů podporovaných Evropskou unií“, dodal ministr Fuksa.


Zdroj: MZe ČR, 16. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 05:13