Agris.cz - agrární portál

Vinaři letos očekávají nižší úrodu, hlavně kvůli plísni

17. 8. 2010 | E15 on line

Tuzemští vinaři letos očekávají až od dvě pětiny nižší úrodu a výnosy hroznů na hektar než loni i ve srovnání s desetiletým průměrem. Důvodem je zejména nepříznivé vlhké počasí. To mělo za následek jednak rozšíření plísně révové, která ještě v době květu zničila řadu rostlin, část rostlin také na některých místech poškodily kroupy či mrazy. Pokles vinaři očekávají druhý rok po sobě.

Dlouhodobý desetiletý průměrný výnos je v celém Česku asi šest tun hroznů na hektar. Z nich vinaři vyrobí zhruba 42 hektolitrů vína.

„Letos to půjde o 30 až 40 procent dolů. Příčinou je silný tlak plísně révové, která udělala redukci hned v době květu a po květu. To stačilo, aby toho bylo málo,“ řekl deníku E15 tajemník Svazu vinařů České republiky Martin Půček. Vinaři by tak mohli sklidit zhruba okolo čtyři tun hroznů na hektar. Loni to bylo podle údajů svazu asi 4,5 tuny na hektar.

Plíseň révová je jednou z nejvážnějších nemocí pro víno. Šíří se právě v období vlhka, které nastalo právě na přelomu května a června. Její nebezpečí spočívá v tom, že napadené listy či rané hrozny přestanou růst a jsou nenávratně zničeny. Nižší výnosy předpokládají i ve Znovínu Znojmo se sídlem v Šatově. Menší část hroznů si firma pěstuje sama, například na známé vinici Šobes. „To hlavní nakupujeme od pěstitelů ze Znojemska, tam je úroda nižší než loni, proti loňsku o deset procent méně,“ řekl deníku E15 ředitel společnosti Pavel Vajčner.

Ve srovnání s desetiletým průměrem může činit odhadovaný pokles desetinu až pětinu. Desetiletý průměr za oblast Znojemsko je přitom nižší než ten celorepublikový. V jednom z nejjižnějších okresů ČR činí průměrný desetiletý výnos hroznů asi pět tun na hektar, letos by to měly být asi čtyři tuny.

Na Znojemsku se na nižší úrodě projevilo podle Vajčnera vícero vlivů. K nim patří kromě houbových nákaz a plísní zejména mrazy i výjimečně i kroupy a také nižší násada na vinicích. To se týká hlavně modrých hroznů, z něhož se vyrábí červené víno.

Jaká bude kvalita vína z letošních hroznů, to je zatím podle tajemníka svazu vinařů brzy předpovídat. Každopádně rozšíření plísně révové se na kvalitě vína neprojeví, protože napadené listy a hrozny uschnou, a tak se do sklizně nedostanou.

Podobné potíže jako v Česku registrují podle Půčka i v okolních zemích - v Rakousku, Německu a na Slovensku. Případný výpadek v úrodě tak zřejmě nahradí vinařské země z jižní Evropy, které se například s plísní révovou nepotýkaly, případně i další země. „Na jihu takový problém nemají, Španělsko a Itálie mají obrovské přebytky,“ míní Půček.

Podle Vajčnera se dá očekávat, že z letošního úrody budou na Znojemsku dobré aromatické odrůdy, například sauvignon, müller či muškát moravský.


Zdroj: E15 on line, 17. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 16:33