Agris.cz - agrární portál

Houbaři mají pré, avšak lesy někdy trpí

17. 8. 2010 | Denik.cz

Lesem „hýbou“ natěšení houbaři, kteří se vloni téměř nedostali ke slovu. Také jaro bylo na houby skoupé, zato nyní nám příroda všechno vynahrazuje.

Daří se snad všem druhům hub – od bedel, růžovek, suchohřibů po nádherné křemenáče s červeným kloboukem, hnědé kozáky a chloubu všech sběratelů, voňavé hřiby.

Zaparkovaná auta poblíž lesa dávají vědět, že „lovci“ vyrazili do terénu. Někdo jen tak pro své potěšení, pro jiného se staly houby zdrojem obživy a najdou se i workoholici, kteří do lesa prostě „musí“ každý den.

Za našich babiček bylo slušností chovat se mezi vzrostlými smrky, borovicemi, duby a buky potichu, obezřetně, abychom nerušili zvěř a ostatní.

Dnes se zřejmě mnozí drží pravidla „urvi co můžeš“ a do lůna lesa se vydají klidně i s automobilem. Neomalenost, lenost, bezohlednost, jak takové chování vůbec komentovat? Jaké zkušenosti má s houbaři v těchto dnech policie, řekla nám tisková mluvčí Hana Klečalová. „Samozřejmě , že monitorujeme pohyb v lese a parkování automobilů. Každý řidič musí vědět, že pokud zastaví na lesní cestě nebo přímo v porostu, porušuje lesní zákon a dopouští se přestupku, který s ním bude projednáván ve správním řízení. Jedinou potěšitelnou zprávou je, že jsme zatím nezaznamenali žádná vykradená auta houbařů,“ sděluje Hana Klečalová.

Na vloženém snímku Vlastimil Černý z Nemyčevsi s houbami nalezenými v lesích kolem Mlýnce.

Pátrali jsme také po první pomoci, tedy přesně okamžiku, kdy najdete krásný úlovek a nejste si jisti, zda je jedlý pouze jednou. Odpověď jsme získali u Jany Pravcové v Mykologickém klubu v Lomnici nad Popelkou.

„Jsme asi nejbližším poradenským centrem na Jičínsku. Zatím nemáme hlášené žádné otravy. Na Jičínsku se nyní objevil hřib kovář a kříšť, a tak k nám přicházejí mnozí na poradu.“


Zdroj: Denik.cz, 17. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 15:02