Agris.cz - agrární portál

BHP nabídla 38,5 miliardy dolarů za výrobce hnojiv Potash

18. 8. 2010 | ČTK

Nadnárodní těžařský gigant BHP Billiton nabídl zhruba 38,5 miliardy amerických dolarů (740 miliard Kč) za převzetí kanadského podniku Potash, který je největším výrobcem hnojiv na světě. Ten však nabídku odmítl. Informovaly o tom dnes agentury AP a Reuters.

Firma BHP nabídla za každou akcii společnosti Potash 130 dolarů. Tato cena zahrnuje šestnáctiprocentní prémii k pondělnímu závěru akcií na burze. Kanadský podnik nicméně uvedl, že ho nabídka výrazně podhodnocuje. Cena jeho akcií po zveřejnění nabídky stoupla zhruba o 30 procent na více než 145 dolarů.

"Nabídka není překvapivá vzhledem ke spekulacím o tom, že (přední těžařské firmy) BHP, Vale a Rio Tinto mají zájem o odvětví hnojiv," uvedl analytik Mark Gulley ze společnosti Soleil Securities. Dodal, že nabídka BHP je příliš nízká, a její odmítnutí označil za adekvátní.

Společnost Potash minulý měsíc oznámila, že její čistý zisk se ve druhém čtvrtletí více než zdvojnásobil na 472 milionu dolarů. Tržby stouply o více než dvě třetiny na 1,44 miliardy dolarů.

"Odvětví hnojiv se dostává ze současného globálního ekonomického útlumu a my cítíme, že akcionáři společnosti Potash by měli těžit ze současné i potenciální hodnoty podniku," uvedla kanadská firma. "Světová poptávka po potravinách se stále zvyšuje, což vytváří atraktivní prostředí pro celé odvětví hnojiv," dodala.


Zdroj: ČTK, 18. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 09:43