Agris.cz - agrární portál

Modrým světlem proti tvorbě mykotoxinů a růstu plísní

19. 8. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz

V rámci projektu EU „Nové strategie pro celosvětové snížení mykotoxinů v řetězci potravin a krmiv (Novel strategies for worldwide reduction of mycotoxins in foods and feed chain) řeší Max-Rubner Institut-Německý spolkový institut pro výživu a potraviny možnost potlačení růstu plísní a tvorby mykotoxinů působením části spektra viditelného světla. Vzhledem k tomu, že plísně jsou široce rozšířené, není většinou možné je z potravin a krmiv odstranit nebo zcela inaktivovat. Výzkumníci se pokoušejí využít skutečnost, že působením modrého světla s vlnovou délkou 450 nm se poškodí životní rytmus plísní (např. Penicillium a Aspergillus) tak, že přestanou vytvářet toxiny, a v nejlepším případě dojde i k podstatnému pozastavení růstu a poškození spor. Bohužel, jsou různé druhy plísní různě citlivé na různé světlo. Např. fusarie – typické plísně obilovin reagují zvýšenou tvorbou pismentů (jako je karoten) chránících proti světlu.

Pokud by bylo možné praktické využití tohoto principu (nejedná se o UV-záření), znamenalo by to velký úspěch v boji proti plísním. Výzkum je však teprve na počátku.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 19. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 03:35