Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 18.8.2010

19. 8. 2010 | Agris

Fairtradová města budou i v České republice

Fairtradové město (Fairtrade Town) je status určený městům podporujícím fair trade. Koncept vznikl v Británii v roce 2001 a jeho využívání v Čes­ké republice připravují v letošním roce tři nevládní neziskové organizace: Asociace pro fair trade, Spo­lečnost pro Fair Trade a Ekumenická akademie Pra­ha.

Kontroly SZPI budou postupně narůstat

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v oblastech postižených povodněmi kontrolovala už více než sto provozoven. Žádné problémy inspektoři nezaznamenali. Četnost inspekcí se bude ještě zvyšovat. Inspektoři se do řady míst vzhledem ke snížené dostupnosti nemohli dostat. ČTK to uvedla Petra Hoferková z oddělení komunikace SZPI.

"Klónů" netřeba se báti, život nekrátí

V médiích se objevily informace, že ve Velké Británii je možné koupit hovězí maso z klónovaných zvířat, popřípadě mléko pocházející od naklónovaných dojnic a již následovaly spekulace, co by, kdyby, a zda to nějak člověka nemůže ohrozit.

Borůvky proti střevním zánětům

Zdravotně prospěšné účinky borůvek na střeva jsou známy již dlouho. Nyní švédští vědci zjistili, že ochranný efekt se ještě zvyšuje, pokud jsou tyto plody konzumovány v kombinaci s probiotickými potravinami. Borůvky (Vaccinium myrtillus) obsahují různé zdraví prospěšné látky, které pomáhají předcházet zánětlivým onemocněním střev jako ulcerózní kolitida nebo Morbus Crohn.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 19. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 17:50