Agris.cz - agrární portál

Rentabilita prodejů z mlékomatů na jižní Moravě klesla

19. 8. 2010 | ČTK

Pokles odběrů mléka z mléčných automatů zaznamenali v letních měsících zemědělci na jižní Moravě. Podle agrární komory zatím žádný z nich svůj automat nezrušil. Rentabilita je ale prakticky nulová, zjistila v anketě ČTK. Podle ředitele Regionální agrární komory Jihomoravského kraje Jaromíra Musila je v regionu instalováno asi 25 automatů. "Boom jsme zaznamenali především na jaře kolem potravinářského veletrhu Salima," uvedl Musil. Podle něj pak klesl zájem o čerstvé mléko od zemědělců. Negativní vliv mělo zejména varování hygieniků před zdravotními riziky po vypití mléka. "U mléka si všichni zvykli, že je tvrdě pasterizováno a že snese i horší zacházení," uvedl Musil.

Podle něj agrární komora na jižní Moravě zatím nezaznamenala žádný případ, kdy by některý ze zemědělců od projektu upustil. Jiná věc je podle něj rentabilita provozu. "Automaty jsou věc nová, která se teprve rozbíhá," dodal.

Jeden z automatů na jižní Moravě provozuje Agronet Nesovice. Podle předsedy společnosti Josefa Veselého je hlavním zájmem firmy nabídnout lidem v blízkých Bučovicích čerstvé kravské mléko. "Jsme rádi, že jsou lidé spokojení a nemusí pít ty patoky z krabic," uvedl Veselý. Otázku rentability provozu nechtěl komentovat. "Rentabilita nás nezajímá," dodal. Podle něj Agronet v průběhu roku hodlá spustit další automat na mléko v Koryčanech.

Čtyři automaty provozuje společnost Agros Vyškov-Dědice, a to v Brně, Slavkově u Brna a dva ve Vyškově. Podle předsedy představenstva firmy Cyrila Sigmunda počáteční boom vystřídal útlum, který způsobila antireklama v médiích a vyjádření hlavního hygienika ČR Michaela Víta, jenž dal do souvislostí průjmová onemocnění na počátku roku s prodejem mléka z automatů. Snížení prodejů provázejí také letní měsíce, mléko z automatů má totiž minimální trvanlivost.

"V jednom automatu jsme původně prodávali 550 litrů mléka denně, sedm dní v týdnu. Dnes prodáme stejné množství ve všech čtyřech dohromady," uvedl Sigmund. Jeho společnost už možnou rentabilitu přestala počítat. Současný provoz se nevyplácí. "Pokud bychom stále prodávali kolem 500 litrů na automat denně, vrátily by se nám investované peníze do dvou let. Zatím to ještě nechci hodnotit, musíme mít s provozem celoroční zkušenost," dodal Sigmund.

Někteří ze zemědělců při spouštění automatů na mléko využívají i dotačního programu Jihomoravského kraje, který pro tento účel vyčlenil 1,5 milionu korun. Podle mluvčího kraje Jana Chmelíčka bylo dosud z programu vyčerpáno 480.000 Kč. Peníze byly vyplaceny pěti subjektům. Dotace dostala společnost ZEMAX Šitbořice (44.000 Kč), Agronet Nesovice (100.000 Kč), Zdeněk Plocek (100.000 Kč), Agros Vyškov-Dědice a.s. (100.000 Kč) a Vojtěch Marek Mutěnice (100.000 Kč).


Zdroj: ČTK, 19. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 11:36