Agris.cz - agrární portál

Britský výzkum GM brambor opět pokračuje

19. 8. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Britské ministerstvo zemědělství životního prostředí, potravin a záležitostí venkova DEFRA povolilo vědcům z výzkumné laboratoře The Sainsbury Laboratory (TSL) pokračovat v provádění tříletého pokusu na geneticky modifikovaných bramborách.

Práce na pokusu se má uskutečnit na poli v létě tohoto roku. DEFRA schválila tento pokus financovaný vědeckou radou Biotechnology&Biological Sciences Research Council (BBSRC) po konzultaci s veřejností.

Vědci z TSL, součásti výzkumného centra John Innes Centre, testují brambory , které jsou geneticky modifikovány tak, aby byly resistentní vůči plísni bramborové (Phytophtora infestans), která způsobuje roční ztráty cca 3,5 miliard liber v celém světě a na ochranu proti ní vynakládají pěstitelé 350 liber na hektar každou sezónu.

Dva geny, které dávají bramborám resistenci vůči tomuto patogenu, jsou pro tento pokus izolovány z jihoamerického planého nejedlého druhu brambor. Bezpečnost je v průběhu testů zpřísněna po zničení několika britských pokusů protestujícími lidmi ve Velké Británii v posledních dvou letech. Účelem tohoto pokusu je testovat účinnost genů resistence vůči plísni bramborové.

Zástupce BBSRC řekl: Náš přístup má vysokou pravděpodobnost, že pomůže minimalizovat dopad zemědělství na prostředí tím, že se sníží aplikace fungicidů na ochranu proti plísni bramborové. Věříme, že vědecké úkoly výživy rostoucí lidské populace na nás klade odpovědnost, jako výzkumníky financované veřejností, abychom důkladně prozkoumali všechny potenciální způsoby, kterými by mohly být udržitelně využívány biologické vědy a biotechnologie pro zvýšení produkce potravin – včetně například genetických modifikací ve šlechtění a používání přírodních biologických činitelů v ochraně proti škůdcům a chorobám. Jestliže to bude úspěšné, a tento přístup může být rozvinut, tam bude snížený dopad pěstování brambor na prostředí díky omezenému používání agrochemikálií. To prospěje každému včetně farmářů. Doufáme, že společnosti budou chtít v budoucnosti licencovat tyto geny a umístit je do komerčních plodin.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 19. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 07:28